Fondurile mutuale diversificate si de actiuni au randamente cu 30% peste inflatie.

Pe termen scurt, insa, incertitudinea modelului de impozitare a castigurilor din actiuni ce va fi adoptat de Ministerul Finantelor determina o crestere a fluctuatiilor la bursa.

De aceea, administratorii de fonduri mutuale au mai scazut din expunerile pe actiuni, pentru a diminua riscul.

Declaratiile politice contradictorii si incertitudinea in ceea ce priveste sistemul de impozitare, care poate genera iesiri masive sau cumparari masive pe piata de capital in luna urmatoare, ne-a determinat sa micsoram ponderea actiunilor in portofoliul fondurilor noastre, de la 45% la 25%, in unul din cazuri si de la 75-80% la circa 56%, in ultimele doua saptamani, ne-a declarat Eugen Voicu, presedinte al sociatatii Certinvest. Cu toate acestea, plasamentele inteligente ademenesc investitorii si tot mai multe banci intentioneaza sa intre pe piata fondurilor mutuale de actiuni si diversificate.

Spre exemplu, Societe Generale Asset Management (SGAM), o companie detinuta de BRD Soci?t? G?n?rale, a depus deja la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare documentatia pentru lansarea unui astfel de fond de investitii diverse, in actiuni.

Surse din piata spun ca Finansbank, Raiffeisen si BancPost sunt si ele interesate de lansarea unor fonduri pe actiuni sau diversificate. Oficiali ai Raiffeisen si ai BancPost au confirmat aceste planuri.

Felicia Popovici, director general al Raiffeisen Asset Management, ne-a declarat ca fondurile Raiffeisen vor fi lansate in primavara anului viitor, insa din motive tehnice, ce tin de autorizare, si nu din cauza momentului incert de pe piata. Totusi, investitiile masive in actiuni vor mai avea de asteptat.

Modificarile Codului Fiscal reprezinta principalul factor de incertitudine in ceea ce priveste ordinele de vanzare sau cumparare de pe piata de capital, spune Voicu. Pe piata exista o oarecare instabilitate, legata de faptul ca in decembrie ne putem astepta la vanzari masive, efectuate de catre cei care vor sa mai beneficieze de impozitarea cu 1% a castigurilor, sau, dimpotriva, de cumparari masive, daca portofoliile constituite inainte 31 decembrie nu vor fi impozitate cu 16% din castig, spune Voicu.

Noul fond lansat de Societe Generale Asset Management (SGAM) va avea o abordare moderata, pentru a reduce riscul: pentru inceput, este de asteptat un echilibru intre investitiile in actiuni, cele in obligatiuni si cele monetare, spune Dan Nicu, director general al SGAM si presedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Desi putem urca pana la 90% volumul investitiilor in actiuni cotate din totalul portofoliului, am decis sa pastram aceasta limita la circa 55% pentru moment, avand in vedere volatilitatea pietei, spune Radu Hanga, director general al Banca Transilvania Asset Management, compania care administreaza fondurile BT Maxim si BT Clasic.

Pe termen scurt, spune Hanga, exista anumiti factori de risc in piata, avand in vedere si corectarea tintei de inflatie pentru acest an si pentru 2006. Dobanzile bancare ar putea creste, in urmatoarele sase luni, recuperand usor din diferenta de randamentul fondurilor, fapt care ar putea influenta investitorii. Pe termen mediu si lung, insa, piata ramane cu un potential de crestere major, mai ales avand in vedere apropierea datei integrarii in Uniunea Europeana, si cresterea economica, precum si scaderea inflatiei, spune Hanga. Chiar si in aceste conditii, insa, fondurile bazate pe actiuni continua, momentan, sa creasca.

Diferenta dintre investitiile facute direct la Bursa si un fond bazat pe actiuni consta in administrarea specializata asigurata de persoane cu experienta, prin urmare niciodata un fond de actiuni sau diversificat nu va fi expus nici castigurilor extraordinare, dar nici pierderilor mari de pe piata de capital. Intotdeanuna va exista o aplatizare a riscului, ne-a declarat Nicu. In mod normal randamentele fondurilor pe actiuni vor continua sa creasca, dar cresterile vor depinde de evolutia pietei de capital, a estimat Nicu.

In vreme ce dobanzile bancare au ajuns la limite asa-numite real-negative, adica cu valori aflate sub inflatie, dobanzile efective ale plasamentelor in fonduri mutuale in actiuni cotate la Bursa au crescut cu circa 23% in medie, in acest an. Maximul cresterii randamentului atins de un fond a fost de pana la 57,7% in septembrie, in decursul a 12 luni si de 42% din ianuarie si pana in noiembrie. La o inflatie prognozata pentru acest an de 8% -8,5%, cresterea medie a fondurilor aduce in buzunarul investitorilor circa 14,5% peste inflatie, daca includem in calcul cresteri medii si fondul BT Maxim, si de circa 30% daca excludem din calcul acest fond. BT Maxim este un fond nou, lansat pe piata in august, si care a crescut cu doar 5,10%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri