Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 milioane de lei (3,37 milioane de euro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind contextul pietei bancare si interbancare din octombrie 2008, cand s-a suspectat o intelegere intre banci privind nivelul ridicat al dobanzilor. Raiffeisen Bank va contesta decizia, aceasta afectand banca nu numai finaciar, ci si reputational.
Raiffeisen Bank va contesta decizia Consiliului Concurentei de a sanctiona compania pentru “furnizarea de informatii inexacte” in cursul unei investigatii a Consiliului Concurentei inceputa la sfarsitul lunii octombrie 2008. Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008.

"Noi vom contesta decizia deoarece este total nefondata. Este foarte important sa ne dam seama ca aceasta amenda a venit pe baza unor lucruri ce tin de proceduri, proceduri care au fost intelese diferit", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania..

Investigatia Consiliului Concurentei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare a fost declansata la sfarsitul lunii octombrie 2008.

"In plus, amenda vine dupa un an si jumatate de cand a fost declansata investigatia, timp in care noi am dat absolut toate informatiile solicitate. Este vorba de o amenda mare, pe care o contestam, dar pe mine ma deranjeaza si impactul deciziei asupra reputatiei bancii. Nu pot sa accept sa fiu amendat pe nedrept", a adaugat Steven van Groningen.

Potrivit legii, Consiliul Concurentei poate amenda agentii economici cu pana la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informatii inexacte in cadrul investigatiilor pe care acesta le desfasoara.

Atacul speculativ asupra monedei nationale din luna octombrie 2008 a esuat din cauza ca pozitiile lungi de cumparare pe euro ale unor banci nu au mai putut fi finantate si s-au prabusit din cauza ca banca centrala lasase piata fara lichiditati in lei. Astfel, BNR a fortat acesti jucatori sa isi inchida pozitiile in pierdere.

Tot in acelasi timp, dobanzile de pe piata interbancara au explodat la peste 100% din cauza speculatiilor prea mari pe leu, in conditiile in care dobanda de politica monetara era de 10,25% pe an.

Dealerii din banci au explicat ca la baza cresterii dobanzilor interbancare in luna octombrie din 2008 au stat speculatorii, care au mizat pe deprecierea leului spre 4 lei/euro, prin contracte la termen pentru care nu aveau nevoie de bani decat la scadenta lor. La scadenta contractelor, cand jucatorii au fost nevoiti sa faca rost de lei pentru a-si inchide pozitiile si a pleca cu euro, au fost luati prin surprindere pentru ca in piata nu mai erau suficienti lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri