Valoarea totala a finantarilor acordate de firmele de leasing de pe piata autohtona in primele trei luni ale anului a scazut cu 32%, pana la 242,746 milioane de euro, potrivit datelor furnizate Wall-Street de Asociatia Societatilor Financiare din Romanian (ALB).
Astfel, in primul trimestru din 2010, membrii ALB Romania au raportat un volum total al activelor finantate in valoare de 235,676 milioane de euro avand o pondere de 97% in total piata, iar companiile neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro cu o pondere la nivel de industrie de 3%.

Totalul contractelor semnate in trimestrul I al acestui an (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 242,746 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere de 32% fata de perioada similara a anului trecut, cand la nivelul intregii piete de leasing firmele au acordat finantari in valoare totala de 356,179 milioane de euro.

„Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara”, se precizeaza in comunicatul Asociatiei.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 14% (35,063 mil. euro) din total au vizat echipamentele, 27% (66,172 mil. euro) sectorul imobiliar si 59% (141,511 mil. euro) segmentul transporturilor.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 63% din total, urmat de sectorul companiilor independente cu 26% si de sectorul companiilor captive, cu 11%.

Valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010 a fost de 3.687 milioane euro.

In domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 49%, vehiculele comerciale grele 27%, iar vehiculele comerciale usoare 24% din total.

Finantarea categoriei echipamentelor reprezinta o cota de 15% in domeniul constructiilor, 15% echipament medical, 12% in domeniul echipamentelor IT si software, 10% echipament agricol, 6% industria alimentara, 2% industria de prelucrare a lemnului, 2% echipament petrolier, 2% echipamente destinate industriei metalurgice , 2% echipament tipografic si 34% alte domenii.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 51% si de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 23%; finantarea terenurilor reprezinta 2%, in timp ce restul de 24% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte, respectiv 95% din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (4%) si de sectorul public (1%).

Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani cu o pondere de 29% in total contracte, urmata de cele cu o durata de 3-4 ani (21%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (18%), 1-2 ani (7%) si de 1 an (4%).

ALB Romania este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si Federatia Creditului de Consum din Europa - Eurofinas si concentreaza circa 97% din piata autohtona de leasing.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri