Primele date oficiale privind impactul majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale - la 24% - asupra evolutiei preturilor in luna iulie vor fi publicate miercuri de catre Institutul National de Statistica. Economistii sustin ca inflatia lunara ar putea fi de pana la 3 puncte procentuale, insa se asteapta la majorari de preturi si in lunile urmatoare.
Preturile la bunuri si servicii au constituit subiectul unei cresteri importante luna trecuta dupa ce Guvernul a decis majorarea cotei TVA de la 1 iulie cu 5 puncte procentuale. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) a fost majorata de la 19% la 24%. Economistii mizeaza pe o rata lunara a inflatiei situata intre 2,5% si aproape 3%, ca efect al majorarii TVA, insa se asteapta la cresteri de preturi din cauza cotei majorate de TVA si in lunile urmatoare.

"Estimam o rata lunara a inflatiei de 2,9% pentru iulie din care 2,6 puncte procentuale se datoreaza majorarii TVA, ca efect de prima runda", a declarat Nicolaie Chidesciuc (foto sus), economistul sef al ING Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei incearca, insa, sa transmita un mesaj linistitor, fiind increzatoare ca preturile nu vor creste prea mult dupa majorarea cotei TVA. Calculele BNR arata ca Indicele Preturilor de Consum (IPC) va urca cu 2,9% in prima etapa, iar efectele de runda a doua ar trebui sa fie modeste.

"In opinia noastra, riscurile inflationiste provin in principal de la preturile alimentelor, dar amplitudinea acestora va fi greu de estimat inainte de datele privind inflatia din septembrie", spune Chidesciuc.

Mai optimist, Ionut Dumitru (foto jos), economistul sef al Raiffeisen Bank, estimeaza pentru iulie o rata a inflatiei de 2,5% si considera ca efectele majorarii TVA vor fi vizibile inca 2-3 luni. "Sunt retaileri care au amanat majorarea preturilor, fie pentru o luna, fie pana in septembrie, insa la un anumit moment vor fi nevoiti sa creasca preturile", a adaugat Dumitru. Ingrijorati de cererea scazuta, numerosi retaileri au mizat pe campanii de publicitate in care anuntat mentinerea preturilor la acelasi nivel in ciuda majorarii cotei TVA.

Ikea, unul dintre cei mai mari retaileri de mobila, a anuntat, spre exemplu, ca va suporta integral majorarea TVA pana pe 31 august., iar hypermarket-urile Carrefour si Real au mentinut preturile neschimbate la anumite produse.

"Efectele majorarii TVA de runda intai se vor vedea si in august si septembrie, desi in mod normal ele ar fi trebuit sa fie prezente doar in luna iulie", sustine economistul sef al ING.

Institutul National de Statistica va publica miercuri, 11 august, datele privind evolutia ratei inflatiei in luna iulie, precum si modificarea preturilor la categoriile de produse incluse in cosul de consum pe baza caruia se calculeaza Indicele Preturilor de Consum. Rata anuala a inflatiei a fost de 4,38% in iunie, insa prognoza BNR indica o rata de 8% pentru finalul trimestrului al treilea si de 7,8% pentru sfarsitul lui 2010.

Pentru a afla care va fi impactul inflatiei asupra dobanzilor la depozite citeste si articolul:
Dobanzile la depozitele in lei trebuie sa creasca la cel putin 10%



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri