Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a afirmat duminica, la Bucuresti, ca Guvernul Romaniei ar trebui sa implementeze decizii curajoase pe plan economic si financiar si a felicitat Banca Nationala a Romaniei pentru conduita politicii monetare in conditii foarte dificile.
"As vrea sa profit de aceasta oportunitate sa felicit Banca Nationala a Romaniei pentru conduita politicii sale monetare in circumstante atat de dificile si pentru contributia la stabilitatea financiara a tarii datorita politicilor sale sanatoase in ceea ce priveste supravegherea. As vrea, de asemenea, sa incurajez Guvernul Romaniei sa implementeze deciziile curajoase care au fost si sunt necesare in domeniul politicilor financiare si economice", a spus Trichet in deschiderea unui concert organizat cu ocazia a aniversarii a 130 de ani de la infiintarea BNR.

Seful BCE a mentionat ca in ultimii ani economia Romaniei a inregistrat un progres semnificativ, dar situatia economica a fost si inca este foarte dificila, potrivit Mediafax.

"Economia Romaniei, ca multe altele, a fost foarte afectata de criza financiara globala. Ajustarea sa este sprijinita de acordul financiar incheiat cu Uniunea Europeana si FMI. Intr-adevar, este nevoie de o ajustare fiscala, financiara si structurala", a adaugat Trichet.

El este convins ca ajustarea va pune bazele unui proces sustenabil de convergenta a economiei si a aratat ca BCE este atent implicata in monitorizarea programului de ajustare, lucru care reflecta interesul semnificativ pentru Romania si dezvoltarea economiei sale.

"La BCE noi suntem pregatiti sa mentinem dialogul cu Banca Nationala a Romaniei, un dialog care s-a dovedit foarte fructuos in trecut. Sunt convins ca relatia noastra excelenta va continua sa serveasca foarte bine ambelor institutii", a spus Trichet, inainte de a ura "La multi ani!" Bancii Nationale.

Isarescu, despre rolul BNR


Generatiile urmatoare vor judeca mai bine ce a facut corect si ce nu Banca Nationala a Romaniei, a declarat guvernatorul institutiei, Mugur Isarescu, mentionand ca intotdeauna banca centrala a fost de ajutor tarii in depasirea momentelor dificile. (Citeste pe site-ul BNR alocutiunea guvernatorului BNR)

"Cat priveste prezentul, e greu sa ne autocaracterizam. O pot face mai bine autoritatile statului, opinia publica. In numai 20 de ani, societatea romaneasca a trecut prin schimbari majore. Generatiile viitoare vor judeca mai bine ce am facut corect si ce nu am facut bine", a spus Isarescu.

El a mentionat ca BNR si-a utilizat, in ultimii 20 de ani, expertiza institutionala si a valorificat adecvat experienta dobandita de la infiintarea institutiei.

"Daca ar fi sa caut cateva cuvinte cheie, pentru a defini prin ce se caracterizeaza Banca Nationala a Romaniei, de fapt ce a insemnat de-a lungul timpului dar si ce inseamna astazi, acestea sunt cu certitudine: o institutie solida, stabila, credibila, reformatoare, dar si dinamica", a afirmat seful bancii centrale.

El a mentionat ca BNR este in prezent banca centrala a unui stat membru al Uniunii Europene, fiind astfel membra a Sistemului European al Bancilor Centrale.

Isarescu a spus ca BNR se afla in prezent intr-un efort "sustinut" de pregatire pentru adoptarea monedei unice in perspectiva urmatorilor ani.

"Dupa 130 de ani, ne apare relevant adevarul ca Banca Nationala a cunoscut urcusuri si coborasuri, dupa cum insasi istoria Romaniei a trecut prin momente de calm si de constructie sau prin imprejurari dramatice. Un numitor comun: intotdeauna Banca Nationala i-a fost de ajutor tarii sa-si depaseasca momentele grele", a declarat Isarescu, mentionand ca institutia a finantat cheltuielile Primul Razboi Mondial, iar in perioada interbelica a avut un rol important in refacerea economica.

El a multumit tuturor angajatilor BNR, care au ajutat la indeplinirea unor atributii dintre cele mai complexe.

Totodata, Isarescu a amintit ca reforma profunda si benefica prin care a trecut institutia in ultimii 20 de ani, reconectarea la Sistemul Bancilor Centrale Europene, nu ar fi fost posibile fara sprijinul primit, sub diverse forme, din partea altor banci centrale si al institutiilor financiare internationale.

"Pe masura ce s-a transformat si consolidat, Banca Nationala a Romaniei a devenit ea insasi o institutie de prim rang, capabila sa raspunda exigentelor europene si sa asigure asistenta si altor banci centrale", a continuat seful bancii centrale.

El a subliniat ca, in viitor, BNR ramane "ferm angajata" in indeplinirea mandatului de gardian al stabilitatii preturilor si al stabilitatii financiare in Romania.

"Eforturile noastre se vor concentra asupra angajarii, impreuna cu Guvernul Romaniei, pentru promovarea unor politici sanatoase si orientate spre stabilitate, astfel incat sa punem depasi dificultatile prin care trecem in prezent", a continuat Isarescu.

Legea de infiintare a BNR a fost publicata in Monitorul Oficial la 29 aprilie 1880, iar pe data de 5 septembrie a aceluiasi an, exact in urma cu 130 de ani, a avut loc prima sedinta a Consiliului institutiei.

Basescu: BNR, chemata sa substituie lipsa de coerenta a deciziilor politice


Presedintele Traian Basescu a declarat, evenimentul organizat de BNR, ca, in ultimii 20 de ani, politicul a "impins" in spatele Bancii Nationale responsabilitatea mentinerii stabilitatii macroeconomice a tarii, BNR fiind chemata sa substituie lipsa de coerenta a deciziilor politice.

"In ultimii 20 de ani, in care Romania si-a transformat economia si societatea, intr-un efort exceptional al natiunii, un efort in interiorul caruia Banca Nationala a fost unul dintre vectorii de referinta, Banca Nationala a fost un catalizator al proceselor de transformare a economiei romanesti, de trecere la economia de piata si, in acelasi timp, este un stalp al stabilitatii preturilor si al stabilitatii monetare a tarii. As mentiona ca, asa cum tara si societatea au trecut prin dificultati in acesti 20 de ani, si Banca Nationala a fost unul din amortizoarele acestor dificultati, fie ca au fost dificultati generate de situatie economica, sociala si, de multe ori, de situatia politica a tarii. Nu intotdeauna politicul a reusit sa fie responsabil si, de prea multe ori, politicul a impins in spatele Bancii Nationale responsabilitatea mentinerii stabilitatii macroeconomice a tarii. Si acum, ca si in numeroase alte dati in ultimii 20 de ani, Banca Nationala a fost chemata sa substituie lipsa de coerenta a deciziilor politice", a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca este un parcurs exceptional al BNR ce caracterizeaza istoria Romaniei. "Este una din institutiile statului roman care nu poate fi separata de istoria statului roman. Banca Nationala a fost unul din catalizatorii vietii economica si sociale din Romania", a mai spus seful statului.

Traian Basescu a mai aratat ca Romania se afla intr-un efort consistent de ajustare economica, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, iar "avangarda" acestui efort este Banca Nationala a Romaniei.

"Multumesc Bancii Nationale pentru exceptionala prestatie din ultimii 20 de ani. Banca Nationala a Romaniei este cea mai prestigioasa institutie a statului roman. Acum catva timp, in perspectiva evenimentului de astazi, am decorat cu cele mai inalte distinctii ale statului roman conducerea BNR", a mai declarat Basescu.

El a facut si o gluma, referindu-se la prietenia dintre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

"De cate ori merg la Consiliul European, prima grija este sa-l intreb pe domnul presedinte Trichet cum se vede Romania de la Banca Centrala Europeana. Abia acum dezleg taina de ce tot timpul primesc acelasi raspuns ca si de la domnul Isarescu: sunt prieteni", a spus, zambind, seful statului.

De asemenea, el a reamintit faptul ca, la 4 septembrie 1990, premierul de atunci, Petre Roman, l-a numit in functia de guvernator al BNR pe Mugur Isarescu.

"Nu stiu daca a uitat cumva Mugur Isarescu, dar vreau sa-i aduc aminte un lucru, nici el nu e prea departe de o sarbatoare. Cred ca sarbatoarea lui a fost pe 4 septembrie, pentru ca, acum 20 de ani, pe 4 septembie, Petre Roman il numea guvernator al Bancii Nationale. La multi ani in functie, domnule guvernator!", a spus Basescu.

Presedintele Basescu a venit la evenimentul organizat la Ateneul Roman impreuna cu sotia si a fost intampinat de guvernatorul Mugur Isarescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri