Piata pensiilor private obligatorii (Pilonul II) a ajuns la active nete de 3,7 miliarde de lei la sfarsitul lunii august, in crestere cu 4,21% fata de luna precedenta, arata datele publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Cele 9 fonduri de pensii cu activitatea pe Pilonul II aveau, la sfarsitul lui august, 5,09 milioane de participanti (contributori) la pensiile private obligatorii inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), in crestere cu 0,39% fata de 31 iulie 2010.

In calculul acestor statistici, sunt luate in considerare persoanele care au primit in contul de pensie privata cel putin o contributie incepand cu luna mai 2008, odata cu lansarea sistemului de pensii private.

In cadrul Pilonului II, fondul ING continua sa controleze peste o treime din piata pensiilor private de pe Pilonul II, cu active de 1,45 miliarde de lei la finalul lui august. Pe locul al doilea se afla AZT Viitorul Tau, gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private, cu active de 867 milioane de lei si fondul Aripi, gestionat de Generali, cu active de 299 milioane de lei.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului. In 2010, contributia la pilonul II a fost majorata la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an.

Conform calendarului initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii private in Romania, nivelul cotributiei urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an in cazul Pilonului II, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri