Aplicarea ordonantei privind creditele consumatorilor se realizeaza prin mentinerea pretului actual al contractului, iar optiunea ING de a utiliza doua marje fixe reprezinta cea mai transparenta formula de calcul a dobanzii, a declarat directorul de retail al ING Bank Romania, Maria-Cristina Matei.
"OUG 50, asa cum a fost clarificat de altfel si de ANPC, nu urmareste schimbarea pretului contractelor, ci implementarea unui mod transparent de calcul al dobanzii, ce poate fi urmarit de client. Acest lucru este realizat de lege, care prevede ca ROBOR / EURIBOR / LIBOR sa fie unicul element variabil al ratei. De aici cerinta de a avea una dintre aceste rate plus o valoare (marja) fixa", a declarat Maria-Cristina Matei, conform Mediafax.

Ea a mentionat ca modul in care ING Bank Romania a stabilit translatarea pretului vechi a fost unul transparent, iar prezentarea a doua marje fixe a fost realizata tocmai pentru a prezenta clientului foarte clar structura pretului.

"Consideram ca spiritul legii este respectat intrucat odata cu aplicarea ordonantei, peste EURIBOR / ROBOR, nu exista decat elemente fixe. Prezentarea acestei valori fixe – si repet, ea ramane fixa pe toata perioada ulterioara a contractului – prin insumare sau prin rezultatul final, este o chestiune de forma si noi am ales-o pe cea care ni s-a parut cea mai transparenta", a spus Matei.

Ea a adaugat ca ING considera ca principiul neutralitatii OUG 50/2010 asupra nivelului dobanzii este singurul posibil, iar o lege nu poate schimba numai o parte a pretului unui contract comercial.

Oficialul ING a dat ca exemplu contractele de credit ipotecar pentru care rata de referinta a bancii era de 3,75 puncte la data intrarii in vigoare a OUG 50.

"Aceasta rata trebuia acum calculata in functie de variatia EURIBOR. De aceea, a fost luata in calcul media indicelui EURIBOR pentru luna iunie, de 1,28%. De aici provine procentul de transfer de 2,25 puncte ca diferenta intre rata de referinta si media EURIBOR (plus rotunjirea in minus la multiplu de 0,25%, ceea ce a dus la o scadere aditionala a pretului). (...) Clientii au fost informati de translatarea contractelor, astfel incat noul pret (egal in valoare sau chiar putin diminuat) are urmatoarea structura: rata de piata (media EURIBOR) plus 2,25 puncte (procent fix) plus vechea marja a contractului (procent fix)", a exemplificat Matei.

Ea a precizat ca informatiile au fost transmise si clientilor, iar de fiecare data cand banca a fost solicitata de catre clienti a clarificat toate problemele.

Clientii nemultumiti ai ING Bank au format un grup pe Yahoo, intrucat nu sunt de acord cu noua formula propusa de banca, care include doua marje. Astfel, clientii ING vor sa se adune cat mai multi pentru a fi reprezentati de un avocat intr-un proces colectiv impotriva bancii si se pare ca reusesc, in conditiile in care numarul membrilor grupului a crescut in doar 24 de ore de la aproape 300 de persoane la 365 de persoane in prezent.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala o directiva europeana, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si legarea dobanzii de un indice de referinta transparent.

Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declansat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte neclare din legislatie.

Una dintre problemele ridicate insistent de bacheri o reprezinta modul de calcul a ratelor la creditele cu dobanzi variabile, care potrivit OUG 50 trebuie sa aiba ca referinta exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adauga o rata fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, bancile pot sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii.

Bancherii sustin ca, in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii EURIBOR/LIBOR/EURIBOR fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de pana la 900 de milioane de euro.
Senatul a aprobat, miercuri, fara niciun amendament, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, decizia fiind luata cu 66 de voturi pentru si o abtinere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri