Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a retras, in 3 august, avizul acordat lui Janos Bartok si Shah Rouf (foto) pentru functia de presedinte, respectiv membru ai Consiliului de Administratie al Aviva Asigurari de Viata, dupa ce acestia au incalcat mai multe prevederi ale legislatiei privind asigurarile, potrivit Mediafax.

Deciziile au fost adoptate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) dupa analiza unei note intocmita de o echipa de control a institutiei, care a constatat, in cazul fiecarui administrator, nu mai putin de 34 de incalcari ale legislatiei din domeniul asigurarilor, conform informatiilor publicate in Monitorul Oficial.

Reprezentantii Aviva nu au transmis pana la transmiterea stirii un punct de vedere cu privire la deciziile CSA.

Echipa de control a CSA a constatat ca Aviva, subsidiara a grupului britanic Aviva, nu a facut dovada verificarii clientilor in lista persoanelor suspecte, inainte de incheierea politelor, prevazuta in doua hotarari de guvern referitoare la firmele si persoanele suspecte de savarsirea sau de finantarea actelor de terorism.

De asemenea, asiguratorul nu a facut dovada pregatirii specializate a persoanei responsabile cu prevenirea si combaterea spalarii banilor.

"Nu a fost transmis la CSA raportul din data de 2 octombrie 2008 (transmis la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor) privind operatiunile cu numerar, iar operatiunea raportata ca tranzactie cu numerar prezinta caracteristicile unei operatiuni suspecte", se spune in decizii.

Controlul CSA a mai scos in evidenta ca operatiunile contabile realizate de societate au denaturat situatiile financiare ale Aviva Asigurari de Viata pentru anii 2008 si 2009. Compania a inregistrat pierderi de 21,33 milioane de lei in 2008 si de 13,45 milioane lei in 2009.

"Conturile contabile au fost utilizate in mod eronat, iar unele dintre acestea prezinta denumiri si rulaje neconforme cu functionalitatea acestora", se arata in cele doua decizii ale CSA.

In plus, Aviva Asigurari de Viata nu dispunea de reglementari interne privind constituirea si mentinerea rezervelor tehnice, nu a constituit corect rezerva de prime si rezerva de daune, iar o parte din politele incheiate pentru clientii noi nu aveau atasate documente de identificare a acestora.

"Modul de constituire a rezervei de daune neavizate nu este fundamentat. In metodologia de calcul a rezervei de daune nu se detaliaza modul de constituire a rezervei de dauna in cazul activarii clauzelor de scutire de la plata primelor si nici modul de eliberare a acestei rezerve", se mai arata in decizii.

Totodata, compania nu a constituit rezerva matematica pentru produsele de asigurare de viata legate de fonduri de investitii (unit-linked) la nivelul unitatilor din cont sau nu a constituit rezerva pentru riscuri nexpirate pentru produsele de asigurare incadrate in clasa A.I. - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare.

"Impotriva prezentelor decizii persoanele sanctionate pot face plangere la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia (...). Plangerile adresate Curtii de Apel Bucuresti (...) nu suspenda, pe timpul solutionarii acesteia, executarea masurilor sanctionatorii (...)", se precizeaza in deciziile publicate in Monitorul Oficial.

Rouf a fost directorul general al Aviva Asigurari de Viata in perioada 2 aprilie 2007-1 martie 2010 si membru CA incepand cu 15 ianuarie 2010. El a fost numit ulterior la conducerea subsidiarei grupului Aviva din Sri Lanka, insa a ramas membru al CA al companiei din Romania.
Conform informatiilor de la Registrul Comertului, valabile la 27 august, Consiliul de Administratie al Aviva Asigurari de Viata este format din Janos Bartok - presedinte, din 6 aprilie 2009, Shah Rouf, Eugen Gheorghe Voicu, Mihai Popescu si Andrea Battista, toti membri.
Asiguratorul este parte a grupului britanic Aviva, care a investit de la infiintare, in 1999, peste 270 milioane de lei in dezvoltarea operatiunilor din Romania, potrivit datelor anuntate in luna august de directorul general al societatii, Mihai Popescu, care a preluat aceasta functie in luna mai.

Aviva Asigurari de Viata are un capital social de 165,62 milioane de lei, controlat de Aviva International Holding Limited (Marea Britanie) - 99,9998% si CGU Romania Holdings SRL - 0,0002%.

Pe piata romaneasca, grupul britanic mai detine societatile Aviva Pensii Private (pensii private obligatorii) si Aviva Investors (administrare de active).

Cu activitati in acest domeniu din anul 1696, Aviva este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Marea Britanie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri