Discutiile dintre Gheorghe Ialomitianu si liderii sindicali s-au incheiat fara rezultat ieri seara, dupa aproximativ patru ore, ministrul afirmand inca o data, la iesirea din Ministerul de Finante, ca stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala.
Update: Peste 500 de angajati de la administratiile financiare de sector au venit, in aceasta dimineata, la Ministerul Finantelor, pentru a se solidariza cu colegii lor care protesteaza de aproape 24 de ore in sediul institutiei, zona in care acestia stau fiind delimitata printr-un cordon de garduri.

Oamenii au format un cordon de-a lungul cladirii Ministerului Finantelor, iar zona de protest, delimitata printr-un cordon de garduri, este pazita de jandarmi. Acestia spun ca au venit pentru a se solidariza cu colegii lor care protesteaza in sediul Ministerului Finantelor, precizand ca asteapta un raspund de la guvernanti, pentru ca banii pe care ii primesc in prezent nu ii mai ajuta sa isi plateasca datoriile la intretinere si ratele pe care le au la banci.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat ca efectivele de jandarmi de la Ministerul Finantelor nu au fost deocamdata suplimentate fata de ziua de miercuri. El a precizat ca atat timp cat protestul este unul pasnic, nu sunt motive pentru suplimentarea efectivelor de jandarmi. Militaru a mai spus ca jandarmii nu vor interveni atat timp cat protestul este unul pasnic si sunt respectate normele de ordine publica.

Dispozitivul de jandarmi de la Ministerul Finantelor a fost mobilizat de miercuri, de la ora 15.00, dupa ce angajatii institutiei au declansat un protest spontan, nemultumiti ca nu si-au mai primit stimulentele salariale.

"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta,
celor care reduc evaziunea fiscala, celor care au o contributie substantiala la realizarea veniturilor la bugetul de stat. In momentul de fata, Romania este pe ultimul loc la incasari la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria avand 40%. Trebuie sa avem criterii de eficienta. Aceasta institutie trebuie restructurata, reorganizata, ca sa fie o institutie apreciata de contribuabili, pentru a nu fi in situatia de a taia cheltuielile institutiilor publice si toate institutiile sa functioneze in conditii de normalitate", a sustinut ministrul de Finante dupa discutii, citat de Mediafax.

El a precizat ca negocierile vor continua si astazi. Liderul sindical Vasile Marica a spus ca ministrul le-a precizat ca va discuta astazi cu premierul despre aceasta situatie.

Marica si-a aratat temerea ca aceasta actiune sa nu fie politizata si sa nu degenereze, in conditiile in care el are semnale din toata tara ca protestele s-ar putea amplifica.

"Facem un apel la toate partidele politice sa-si vada de treaba lor,
sa ne lase sa ne rezolvam problemele. Noi nu ne dorim o politizare a acestei actiuni. Maine dimineata (joi - n.r.), in cazul in care colegii nostri vor intra in actiuni spontane, cauza este saracia, nu ca tin cu vreun partid sau cu altul", a sustinut Marica.

El a spus ca intelegerea cu "cei din Fisc" a fost ca o parte din banii colectati safie dati pentru redimensionarea cheltuielilor cu personalul, iar la ora actuala ministrul incalca aceasta conventie.

"Ministrul nu ne-a promis nimic, nici noi nu i-am promis. Am ramas pe pozitia noastra si el pe a lui. I-am spus ministrului ca singurii vinovati pentru ca la buget nu se colecteaza bani suficienti sunt guvernntii care si-au pus oameni in functii de conducere in institutiile din toata tara", a spus liderul sindical.

Ministrul a reluat ideea ca cine are performanta va fi bine platit. "Vreau sa vad rezultatele, ca avem obligatia sa reducem evaziunea fiscala", a adaugat ministrul.

Acesta a precizat ca va negocia cu liderii de sindicat.

Dupa ora 22.00, ministrul de Finante a reusit sa plece din cladire sub escorta.

Anterior, timp de aproximativ o ora, ministrul a fost blocat in propriul birou, dupa ce le-a comunicat protestarilor ca nu va acorda stimulente decat in functie de performante in activitate si ca nu va demisiona, ceea ce i-a enervat pe angajatii care l-au impiedicat sa iasa din minister.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri