Profitul bancii austriece Raiffeisen Bank International in Romania a crescut de peste doua ori in primele noua luni ale anului, la 85 milioane euro, in principal datorita scaderii puternice a provizioanelor constituite pentru creditele neperformante.
Banca a alocat mai putine provizioane in Romania pentru creditele catre clientii corporate si retail, datorita imbunatatirii calitatii portofoliului, masurilor de restructurare si vanzarii creditelor neperformante, se arata intr-un raport al grupului financiar austriac.

Astfel, provizioanele s-au redus la 52 milioane euro, de la 102 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul dupa taxe se plasa la 42 milioane euro.

Venitul operational al Raiffeisen Bank International in Romania a scazut cu 2%, de la 349 milioane euro la 342 milioane euro, dupa reducerea semnificativa a incasarilor din activitati de trading, afectate in principal de performantele pe segmentul tranzactiilor forward.

Venitul net din dobanzi a urcat cu 6%, la 181 milioane euro, iar incasarile din comisioane s-au majorat cu 2%, la 150 milioane euro. Venitul net din trading a scazut insa de la 34 milioane euro la 10 milioane euro. Incasarile din dobanzi au fost sprijinite si de scaderea costurilor de finantare.

In trimestrul al treilea, Raiffeisen Bank International a inregistrat in Romania un profit dupa impozitare de 33 milioane euro, fata de numai 5 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, crestere datorata de asemnea, in principal, reducerii provizioanelor.

Banca a constituit, pe piata romaneasca, provizioane de 19 milioane euro in perioada iulie-septembrie, fata de 40 milioane euro in trimestrul al treilea din 2009.

Veniturile operationale au urcat in acelasi timp cu 6%, de la 114 milioane euro la 121 milioane euro. Incasarile din dobanzi au totalizat 61 milioane euro, iar cele din comisioane 52 milioane euro, ambele valori usor mai ridicate fata de cele din aceeasi perioada a anului trecut.

Activele bancii austriece in Romania totalizau 5,674 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie, in scadere cu 8% de la 6,164 miliarde euro la finele anului trecut. Soldul creditelor catre clienti a coborat usor, de la 4,154 miliarde euro la 4,104 miliarde euro, iar depozitele au urcat cu 4,4%, de la 3,278 miliarde euro la 3,423 miliarde euro.

Raiffeisen avea 542 de sucursale in Romania la finele lunii septembrie, fata de 563 la sfarsitul anului trecut, in timp ce numarul de angajati a coborat de la 6.235 la 6.096.

Potrivit raportului Raiffeisen International, afacerile grupului din Republica Moldova au fost incluse in raportarile pe Romania, datorita legaturilor stranse, economice si de management, dintre cele doua tari. Grupul este prezent in Romania prin Raiffeisen Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management si Raiffeisen Investment Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri