Bancile comerciale si-au dezvoltat reteaua teritoriala dupa modelul de consum, iar putini angajati din sucursale stiu sa citeasca un bilant, ceea ce le limiteaza sa se reorienteze catre finantarea economiei reale, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Bancile vor fi interesate (pentru co-finantare - n.r.), nu vorbesc pe baza de sperante, au lichiditate, n-au intr-adevar retea, nu mai este niciun secret, bancile n-au retea, s-au dezvoltat pe modelul de consum, si toata reteaua teritoriala e imbibata cu vanzatori de credit. Bancile, vreti nu vreti, sunt institutii care nu pot trai fara credit si fara profit", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Oficialul BNR crede ca pe masura ce bancile vor constata ca populatia care se putea indatora s-a indatorat, iar aici cresterea va fi modesta, vor cauta alte nise, alte metode si directii, fiind doar o chestiune de timp.

"Rigiditatea bancilor este legata de faptul ca in teritoriu, daca le iei si le zgaltai bine nu stiu cati dintr-o sucursala stiu sa citeasca un bilant bancar, asta e problema. Iar la Institutul Bancar Roman nu vin sa puna mana pe carte, pentru ca e greu, sau pentru ca nu au dat bine cu capul de pamant. Dar vor veni. Mai devreme sau mai tarziu vor veni. Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a adaugat Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale crede ca o parte din vina apartine si consultantilor, care atunci cand intocmesc un proiect care priveste absorbtia fondurilor europene nu urmaresc un model care sa fie "citibil" si in termenii bancilor comerciale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri