Vanzarea operatiunilor Volksbank din regiune, inclusiv din Romania, ar reanima piata de M&A pe segmentul bancar, dar intrebarea principala care se pune in acest moment este cine ar vrea sa cumpere businessul austriecilor. Consultantii considera ca este mai indicat sa se realizeze o vanzare separata a operatiunilor Volksbank International, iar in acest context intrebarea este cineva va cumpara banca din Romania.
Grupul austriac Volksbank a anuntat ca analizeaza posibilitatea de vanzare a participatiilor detinute la Volksbank International si VB Leasing international, ambele cu operatiuni in Romania. Grupul intentioneaza sa se concentreze asupra operatiunilor de baza, respectiv functia de institutie centrala a celor 60 de banci regionale Volksbank, creditarea pentru companii si activitatilor din sectorul imobiliar.

Subsidiara locala a Volksbank este controlata de Volksbank international si, conform informatiilor initiale, ar urma sa fie vanduta la pachet cu subsidiarele din Cehia, Ungaria, Slovacia si Croatia. Insa, Romania este cea mai importanta piata din zona pentru Volksbank, subsidiara din Romania avand active de 4,8 miliarde de euro (aproximativ 35% din totalul activelor Volksbank International in valoare de 13,7 miliarde de euro.

Vanzarea separata a subsidiarelor Volksbank International este mai indicata, considera consultantul financiar Bogdan Baltazar.

"As recomanda ca operatiunile sa fie vandute separat deoarece situatia fiecarei subsidiare este diferita. Imi pare rau ca in aceasta categorie este inclusa si Volksbank Romania, deoarece aceasta este o banca buna", afirma Bogdan Baltazar, adaugand ca este de parere ca este un anunt de vanzare interesant.

El considera ca nu este o perioada propice pentru ca un jucator strain din banking sa intre pe piata si, mai degraba, isi vor manifesta interesul bancile deja prezente in regiune.

Ungurii de la OTP Bank Romania anuntau in acest an ca sunt interesati sa se dezvolte pe piata locala, prin dezvoltarea businessului sau prin achizitia unei alte banci. Managementul OTP ar vrea sa achizitioneze o banca ce detine un portofoliu calitativ de active si o baza ampla de clienti. Pe de alta parte, exista banci straine care inca nu au intrat pe piata din Europa Centrala si de Est si nici in Romania, spre exemplu bancile germane.

"Cred ca este un moment bun pentru a achizitiona o banca deoarece acum se poate ajunge la cel mai bun pret (n.r. - din perspectiva cumparatorului). Ma astept la mai multe anunturi de acest gen (n.r. - anuntul prin care Volksbank decide sa vanda operatiunile Volksbank Interntional) deoarece sunt banci care vor avea nevoie de sprijin financiar in urmatoarea perioada, iar statul sau cei care le vor ajuta vor impune si anumite conditii, precum vanzarea anumitor operatiuni dupa un criteriu demografic sau de business", a declarat pentru wall-street.ro Mihai Sfintescu, directorul de investitii al 3TS Capital Partners.

RBS a trecut prin o situatie similiara cand se afla in dificultate si a fost sprijinita de guvernul britanic. La acel moment se discuta despre o impartire a subsidiarelor RBS in "banci bune" si "banci rele", dar si despre vanzarea operatiunilor din anumite tari, inclusiv Romania.

"Estimez ca piata de M&A va inregistra o dinamizare pe zona serviciilor financiare. Ma astept ca in urmatorii doi ani sa asistam la vanzari in zona financiara impuse prin conditii ce tin de factori interni sau externi", a adaugat Mihai Sfintescu.

Romania este cea mai importanta piata pentru Volksbank International, fiind urmata de Volksbank Cehia (active de 2 miliarde de euro), Volksbank Ungaria (1,9 miliarde de euro), Volksbank Slovacia (1,3 miliarde de euro) si Volksbank Croatia (1,1 miliarde de euro). Volksbank International controleaza zece banci in noua tari din Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri