Bancile vor aplica de la finele acestui an reguli comune pentru evaluarea garantiilor atasate portofoliului de credite, pe baza unui ghid de evaluare elaborat de ANEVAR si avizat de BNR, ARB si CAFR, la initiativa bancii centrale.
"In 2009, unele banci au prezentat evaluari statistice si BNR a intrebat daca e corect (...) Initiativa unui ghid vine din parte BNR, care reglementeaza activitatea bancara, iar noi am percutat imediat (...) Supravegehrea de la BNR a observat ca relatiile dintre banca, evaluator si solicitant de credit este stabilita de fiecare in parte, asa cum crede ca este mai bine. A rezultat ca ar fi necesar ca regulile dupa care se lucreaza sa fie unitare. Bancile au facut evaluari pentru 2009 dar fara sa se respecte niste reguli, de aceea am facut acest ghid, ca sa nu existe abordari care sa duca la erori fundamentale", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), Filip Stoica, citat de Mediafax.

Ghidul stabileste reguli generale si temerne de executie a evaluarilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni in finalizare sa nu se repercuteze asupra calitatii evaluarii, si pune accentul in principal pe metodologia si pasii care trebuie urmati in evaluarile prin metode statistice.

"Propunerea concreta a fost de urmat niste pasi. In primul rand se verifica portofoliul, pentru a vedea care este populatia statistica (garantii omogene pe baza mai multor criterii relevante - n.r.).

Dupa ce ai impartit portofoliul, se stabileste un esantion reprezentativ si extrage un numar limitat de proprietati care sunt evaluate", a explicat presedintele ANEVAR.

Stoica apreciaza ca evaluarile de la finele anului 2009 nu mai sunt suficiente, iar toate bancile vor proceda la o noua evaluare a activelor imobiliare aduse in garantie la creditele din portofoliu.

"Ca sa fie obligatoriu pentru membri ANEVAR l-am adoptat prin hotarare a consiliului director al asociatiei. Problema daca bancile vor tine seama de el este a reglementatorului, a BNR (...) Probabil va fi sib forma unui regulament sau va fi inclus intr-o norma", a mai spus Stoica.

Fostul presedinte al ANEVAR Adrian Vascu a precizat ca aproape jumatate din ghidul privind evaluarea pentru garantarea imprumutului se axeaza pe dezvoltarea abordarii statistice in cazul portofoliilor omogene.

"Am discutat prin intermediul BNR si cu notarii si cu INS. Statistica ne-ar putea ajuta nu doar pe noi, interesul general este ca acele informatii sa fie publice, pentru ca inclusiv evaluatorii sa vada care au fost sursele", a adaugat Vascu.

Potrivit lui Vascu, jumatate din lucrarile de evaluare sunt pe garantii bancare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri