Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) s-a contractat dramatic in 2010 comparativ cu anul 2009, releva un raport de piata realizat de Capital Partners.
Volumul total de tranzactii incheiate anul trecut se ridica la 302 milioane euro, in scadere cu 71% fata de 2009, cand piata a fost de 1,045 miliarde de euro, potrivit datelor bancii de investitii Capital Partners.

In termeni de numar de tranzactii, s-au incheiat 72 acorduri, in scadere cu 10% fata de 2009, cand au fost 80 tranzactii.

”Am speranta ca 2011 va marca macar o stabilizare a situatiei, in sensul stoparii declinului. Piata de M&A romaneasca s-a contractat atat de mult in doi ani incat continuarea acestei tendinte si anul acesta ar face-o practic insignifianta in context regional, daramite global", a declarat, pentru wall-street.ro, Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.

De asemenea, se constata practic o injumatatire a valorii medii pe tranzactie, de la circa 8,2 milioane euro in prima parte a anului trecut la 4,2 milioane euro la sfarsitul anului.

In ceea ce priveste distributia pe industrii, cele mai multe tranzactii (11) au fost facute in segmentul FMCG, urmat de IT&C (10 tranzactii) si servicii financiare cu 9 tranzactii.

In opinia lui Doru Lionachescu, un eventual derapaj in relatia cu finantatorii internationali ar omori piata. Altfel, spune bancherul de investitii, barajul negativ de perceptie a Romaniei in contextul lipsei de interes investitional pentru Europa in general este atat de puternic incat doua-trei masuri punctuale ale Guvernului ar fi total insuficiente. "E nevoie de o abordare radical diferita a relatiilor Romaniei cu potentialii investitori straini, iar aceasta perspectiva mi se pare deocamdata foarte indepartata".

In prezent, casa de investitii Capital Partners lucreza la o cadenta normala a ultimilor doi ani, circa 6 mandate active, insa problemele cruciale raman aceleasi: durata indelungata de lucru si incertitudinea finalizarii.

Piata romaneasca de M&A intrase pe scadere dupa primul semestru de anul trecut, perioada in care volumul total de tranzactii incheiate se ridica la 228 milioane euro, cu un declin de 8%.

In trimestrul patru din 2010 s-au incheiat tranzactii in valoare de 52 milioane de euro, dupa ce la 9 noua luni raportul Capital Partners releva un volum total de 250 milioane de euro.

Metodologia folosita de Capital Partners este cea standard, adica sunt luate in considerare exclusiv tranzactii anuntate, care sunt alocate lunii in care au fost anuntate oficial, astfel incat nu se iau in considerare zvonuri si estimari de sume neconfirmate.

Piata de M&A la nivel mondial si-a revenit in 2010

2.400 miliarde dolari – atat au insumat anul trecut fuziunile si achizitiile la nivel global, cu 22,9% mai mult decat in 2009, marcand astfel cea mai buna evolutie dupa 2008, conform statisticilor anuale prezentate de Thomson Reuters.

Pietele emergente au generat o treime din cota de piata, cu o valoare de 806,3 miliarde dolari, cu 76% mai mult fata de anul anterior.
Cele mai importante patru tranzactii ale anului trecut au depasit fiecare 20 miliarde de dolari.

Cea mai mare a fost achizitia Carso Global Telecom de catre America Movil SAB, evaluata la 27 miliarde de dolari. Cititi mai multe aici.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri