Leul se va aprecia cu 1,5% fata de euro, in urmatoarele 12 luni, pana la 4,2 lei, potrivit analistilor intervievati de Reuters, care au redus la jumatate estimarea din decembrie, de +3%, in timp ce previziunile la nivelul Europei Centrale si de Est sunt usor mai optimiste, scrie Mediafax.
Luna trecuta, analistii se asteptau ca leul sa ajunga in 2011 la un curs de 4,16 unitati pentru un euro.

La nivelul Europei Centrale si de Est, estimarile analistilor sunt usor mai optimiste comparativ cu sondajul de luna trecuta, evolutia leului reprezentand o exceptie.

Banca Nationala a Romaniei a afisat miercuri o rata de referinta de 4,2705 lei/euro.

Zlotul polonez va avea cele mai bune performante din regiune, cu un avans de 4,4% fata de euro, la 3,79 unitati.

Analistii au imbunatatit previziunea pentru coroana ceha la o apreciere de 4,3%, la 24 unitati pentur un euro, iar pentru forint este asteapta o apreciere de 2,2%, la 272 unitati.

Optimismul analistilor este sustinut de redresarea economica si inasprirea politicii monetare, desi criza din zona euro va limita intarirea monedelor in prima parte a anului.

Sondajul a fost realizat in perioada 3-4 ianuarie, in randul a 38 de analisti.

Economiile emergente din Europa Centrala au in general un potential mai ridicat de crestere si dobanzi mai mari decat in statele occidentale.

Analistii considera ca nivelul ridicat al lichiditatilor la nivel mondial va favoriza activele de pe pietele emergente, dar atractivitatea monedelor din Europa Centrala va fi afectata in lunile urmatoare de temerile ca unele tari din zona euro ar putea avea dificultati financiare din cauza datoriilor mari.

"Perspectiva pe termen scurt este stabila intrucat exista factori contradictorii", a declarat Koon Chow, analist la Barclays.

El a aratat ca, pe de o parte, exista problemele din zona euro, dar factorii pozitivi sunt continuarea redresarii si majorarea dobanzilor cheie in unele state.

In Romania, economia este inca in recesiune, iar guvernul ia masuri de austeritate bugetara.

Analistii se astepta ca Banca Nationala sa mentina dobanda de politica monetara la 6,25%, in urmatoarele doua luni, si sa o reduca ulterior la 5,75%, contrar tendintei regionale.

In Ungaria, banca centrala a majorat de doua ori dobanda cheie, la sfarsitul anului trecut, la 5,75%, partial din cauza temerilor ca masurile guvernului de reducere a deficitului bugetar sunt nesustenabile pe termen lung.

Guvernatorul bancii centrale din Polonia, Marek Belka, a declarat ca este momentul de a incepe inasprirea treptata a politicii monetare, iar unii analisti anticipeaza ca institutia va majora in aceasta luna dobanda cheie de la nivelul de 3,5%.

In Cehia, unde inflatia este relativ scazuta, nu este asteptata majorarea dobanzilor pana la jumatatea acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri