Vede inceputul anului in nuante mai inchise decat isi imagina initial, dar este convins ca reformele din economie trebuie sa continue. Nu crede in estimarea oficiala de crestere economica pentru 2011 de 1,5%, dar spera ca greseste. Asa arata 2011 prin ochii consultantului financiar Bogdan Baltazar.
Wall-Street.ro: Cum caracterizati inceputul de an? Romania a pierdut trenul Schengen si trei mari companii straine au decis sa nu mai participe la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 din cadrul centralei de la Cernavoda.

Bogdan Baltazar: Situatia generala continua sa fie negativa. Iesirea din criza intarzie mai mult decat in alta parte. In peisajul acesta gri si nepromitator noi stam chiar mai rau decat ma asteptam anul trecut. Este un inceput de an greu.

Wall-Street.ro: Poate fi relansata economia in conditiile in care investitiile sunt tot mai mici, iar procesul de restructurare este dureros?

Bogdan Baltazar: Nu vom merge inainte fara o restructurare dureroasa a statului prin redimensionare, fara o taiere a risipei si patronajului politic pe bani publici. Restructurarea trebuie aplicata mai serios decat o face Guvernul, care este acuzat ca depaseste toate masurile. Din aparatul bugetar trebuiau sa dispara 200 - 225.000 de angajati, dar nu au plecat nici 100.000, asa cum spun guvernantii. In mare parte, este vorba de posturi eliminate si nu de oameni disponibilizati.

Avem nevoie de un proces de debirocratizare. Cand ai nevoie de sase semnaturi pentru o adeverinta, cei sase birocrati vor intarzia lucrarea si vor cere spaga. Debirocratizarea, restructurarea si eficientizarea statului reprezinta repere fundamentale pentru economie. Este mai usor si pentru mediul de afaceri sa lucreze cu un stat mai mic, cu mai putine taxe, cu un numar mai redus de formulare.

Trebuie continuat ce s-a inceput cu timiditate, dar vedeti ca lumea si asa suporta greu masurile Guvernului. Si asta pentru ca suntem o tara cu multi rentieri care traiesc pe spinarea celor care produc. Milioane de oameni traiesc din renta publica, asa ne-am invatat din comunism si lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Este un inceput absolut necesar, dar nu suficient. Sa analizam si celalalt palier al debirocratizarii, care presupune crearea unui mecanism suplu pentru a nu respinge investitorii straini. In plus, trebuie dus la capat noul proiect al Codului Muncii pentru flexibilizarea pietei muncii. Actualul raport de munca extrem de favorabil angajatilor trebuie rasturnat.

Wall-Street.ro: Reformele din economie pot fi continuate doar cu ajutorul unui nou acord cu Fondul Monetar International?


Bogdan Baltazar: Da, cu siguranta. Scaderea arieratelor, adica plata datoriilor statului catre mediul privat, se tot amana si FMI ne da o derogare. Trebuie terminat cu derogarile pentru ca arieratele statului sunt ca un bulgare de zapada si efectul negativ din economie este mult mai mare.

Estimez ca arieratele la nivelul economiei nationale sunt de circa 10 – 12 miliarde de euro, iar la baza arieratelor din sectorul privat se afla cele ale statului. Daca statul nu plateste, atunci vor face la fel si cei care din banii acestia ar fi putut sa-si plateasca datoriile. E ca un bulgare de zapada.

Mai trebuie acordate investitorilor si facilitati fiscale, dar cand vom putea acest lucru. Nu am avut o politica anticiclica precum polonezii, ci a fost puternic prociclica si ne-a prins criza cu un deficit enorm la o crestere economica foarte mare. Aici este „meritul” unei guvernari extrem de entuziaste si nearitmetice.

Wall-Street.ro: Guvernatorul BNR spunea ca suma viitorului acord cu FMI nu este atat de importanta, precum este continuarea relatiei cu Fondul. Cum comentati?

Bogdan Baltazar: Sper ca vom incheia un acord de tip Precautionary cu FMI, si nu de tip Stand-By. Pentru finantare am putea iesi pe piata sa vindem obligatiuni, costa ceva mai mult, dar acum avem un CDS sub 300 de puncte. Trebuie sa iesim pe piata astfel incat sa avem un istoric al finantarilor. FMI este asemenea unei camere de garda la spital care da incredere investitorilor si creditorilor.

Wall-Street.ro: Pana acum s-a mentinut intentia de aderare la Zona Euro din 2015. Credeti ca mai putem intra in acest club?

Bogdan Baltazar: Sa vedem daca va ramane clubul si cladirea lui, daca nu arde sau nu se darama. Ne-ar prinde bine disciplina Zonei Eurom din exterioar, ca la ordinea autoimpusa nu stam deloc bine. Insa, intr-un asemenea mecanism banca centrala de pe plan local va deveni o institutie pitoreasca si nu vom mai avea parghii monetare. Il apreciez pe guvernatorul BNR ca nu s-a supus presiunilor si nu a devalorizat moneda. Dupa calculele mele, o valoare reala a cursului, pe baza paritatii puterii de cumparare, ar fi de 3,95 – 4 lei pentru un euro, nu 4,25 lei. Prin urmare, leul este usor sub valoarea reala, ne ofera un avantaj si evolutia exporturilor arata ca ne-a mers bine. Nu avem nevoie de devalorizari suplimentare ale leului.

Wall-Street.ro: Vor ramane modeste investitiile private anul acesta?

Bogdan Baltazar: Cred ca da, mai ales ca au scazut mult in 2010. In cel mai bun caz se vor mentine remiterile din partea muncitorilor din strainatate. Vesti mai bune vom avea dinspre balanta comerciale, care ramane deficitara, dar a scazut seminificativ deficitul. Nu putem avea multi ani de acum inainte o balanta excedentara.

Wall-Street.ro: Credeti in estimarea de crestere economica de 1,5% din PIB in 2011?

Bogdan Baltazar: Estimez o crestere de 0,5% - 1% din PIB. As vrea sa gresesc si sa fie 1,5% - 2%, asa cum se vorbeste.

Wall-Street.ro: De ce credeti ca nu isi revine creditarea?

Bogdan Baltazar: Bancile nu fac decat sa lucreze cu materialul clientului. Numarul de firme active a scazut si conditiile in care evolueaza acestea sunt mai ezitante. Companiile ezita sa angajeze credite in conditiile in care nu sunt sigure de perspectivele si vanzarile lor. La fel este cu persoanele fizice, care sunt mai serioase decat anii trecuti, dar nici perspectivele lor nu sunt clare. Si, in aceste conditii, cererea pentru credite nu e mare.

Wall-Street.ro: Sunteti ingrijorat de creditele neperformante?

Bogdan Baltazar: Ma preocupa, dar nu sunt ingrijorat cu privire la soliditatea sistemului bancar. Sunt putin ingrijorat de efectul psihologic al faptului ca se discuta despre renuntarea la acordul Viena - Bruxelles (n.r. - acordul prin care principalele grupuri bancare straine prezente pe plan local s-au angajat sa isi mentina expunerile pe Romania). Efectul psihologic va fi important, adica vom vedea o atmosfera de nervozitate in piata, dar, chiar daca formal se renunta la acest angajament, nu cred ca bancile straine vor decide sa repatrieze bani. Nu se vor repezi sa taie linii de credite. In niciun caz!. Dar, daca banii stau fara plasament intr-o tara cu 1,5% nu e teribil de bine.

Wall-Street.ro: Cand ar trebui reactivata privatizarea CEC Bank?

Bogdan Baltazar: Eu sunt foarte liberal si consider ca statul are alte meniri si poate ajuta in alt fel sistemul bancar. Nu cred in banci cu capital majoritar de stat si au existat in istorie exemple care sa dovedeasca asta (Bancorex, Banca Agricola, BIR). Am fost consultant pentru Rabobank, o banca splendida pentru CEC, cu puternica tenta rurala, orientata catre comunitati locale. Exact ceea ce ar trebui sa devina CEC, dar pe o baza competitiva, si nu pe baza unor alocatii de stat, care oricum nu putem sa le facem pentru ca nu avem bani si nici nu avem voie.

CEC ar trebui sa fie privatizata, dar dupa un concurs de frumusete prin care sa ne asiguram ca va iesi castigatoare o banca orientata catre comunitatile locale. CEC trebuie sa devina o banca a comunitatilor.

Wall-Street.ro: Dar exista vointa pentru privatizarea CEC Bank?

Bogdan Baltazar: Nu. Imi e teama ca la nivelul oricarui Guvern, chiar la nivelul unuia care pretinde si poate ca intr-o anumita masura este de dreapta, nu exista intelegerea faptului ca nu se poate face politica aruncand fara sens bani publici prin intermediul cuiva. O banca cu sprijin de stat trebuie sa fie o banca a comunitatilor locale.

Wall-Street.ro: Sustineti strategia de politica monetara a BNR? Ce estimati ca se va intampla cu dobanda de politica monetara?

Bogdan Baltazar: Este o politica monetara corecta. Banca centrala s-a comportat foarte bine, iar in viitor, pe masura ce situatia macroeconomica se stabilizeaza si inflatia coboara spre 4 – 4,5%, atunci va umbla la dobanda de politica monetara si va da semnale.

Banca centrala nu poate sa determine comportamentul bancilor, dar poate transmite o anumita linile. Atunci vom vedea si o ieftinire a creditului, dar creditarea nu e scumpa, problema este ca nu sunt proiecte si debitori de incredere. Nu isi exprima incredere lor, dar mai ales bancilor. E recesiune, companiile nu au piata de desfacere, fara un portofoliu de comenzi, de contracte. Cu ce sa convinga un bancher?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri