BCR Leasing IFN a lansat un produs de finantare adresat fermierilor pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole noi, cu valori de intrare ale bunurilor incepand de la 4.500 euro si o dobanda variabila de 7,9%, a anuntat compania.
„Romania nu dispune de foarte multe industrii competitive, dar agricultura poate deveni o piata sustenabila si competitiva, deoarece are potential de crestere. Astfel, consideram ca exista o cerere eligibila pe acest segment economic, dar nesatisfacuta pe piata de finantare, iar acest lucru este evident mai ales in zonele rurale unde accesul la informatie si comunicare este redus”, apreciaza Bogdan Speteanu (foto), director general al BCR Leasing.

Produsul, denumit Fermier Suport, poate fi achizitionat atat de persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, cat si de persoanele fizice, iar in perioada 15 februarie - 29 aprilie 2011 compania ofera comision de analiza zero si asigurare gratuita timp de 6 luni a utilajelor si echipamentelor agricole. Marja fixa a companiei este de 6,8%, iar avansul pleaca de la 15% din valoarea finantata. Perioada de finatare este de maxim 5 ani.

„Plata se va face sezonier, anual, semestrial, trimestrial sau lunar, in functie de termenele la care clientii nostri incaseaza banii pe recolta. Se pot finanta prin leasing achizitii pentru diferite tipuri de utilaje agricole, incepand cu tractoare, combine, headere, sisteme de irigatii sau proiecte complexe“, a adaugat Bogdan Speteanu.

Seful BCR Leasing mentioneaza ca se asteapta la o crestere de cel putin trei ori a finantarilor pe partea de utilaje agricole la nivelul companiei, in urma lansarii acestui produs. De asemenea, la nivel de piata, el estimeaza o crestere de aproximativ 10% a finantarilor agricole si adaugat ca BCR Leasing nu a inregistrat nici un default (reposedarea bunului de la client in urma nerespectarii obligatiilor contractuale) pe utilaje agricole pana in prezent.

Potentialul agriculturii romanesti se regaseste in oferta de teren ieftin si de vastele zone arabile, alaturi de buna calitate a solului cu un potential de a hrani peste 100 milioane de indivizi. Pe de alta parte, punctele slabe ale agriculturii vizeaza fragmentarea terenurilor, valoarea mica a investitiilor, populatie imbatranita si nivelu de subzistenta, dar si lipsa mecanismelor eficiente de distributie (70% din productie se comercializeaza prin eforturile individuale ale producatorilor). Primii 50 de jucatori din agricultura acopera doar 4 % din terenul agricol (circa 430 ha in 2009), avand acces limitat la finantare, potrivit companiei.

De asemenea, in Romania se folosesc aproximativ 40.000 de tractoare, cu putin peste numarul de tractoare utilizat in Croatia – tara mult mai mica si cu suprafete agricole limitate. Suprafata agricola cultivata cu grau in Romania este de 2185,5 hectare, cu putin mai mica decat a Poloniei, care cultiva 2346,2 mii hectare; dar in Polonia se utilizeaza circa 220.000 tractoare.

Dintre tractoarele utilizate in Romania, 75% au vechimi de cel putin 5 ani. Tot in Romania revin 3,2 tractoare la 100 de gospodarii, in timp ce acest raport este de 11,9 in Ungaria, 43,9 in Polonia si 70,9 in Cehia. Pentru combine, mecanizarea este si mai redusa, revenind 1,1 combine la 100 gospodarii, fata de 33,7 in Cehia si 43,5 in Polonia.

In trimestrul patru din 2010, valoarea finatarilor prin leasing a echipamentelor in sectorul agricol nu depasea 20 de milioane de euro. Ponderea finantarilor agricole in piata totala de echipamente reprezinta doar 10%, in timp ce ponderea finantarilor agricole in piata totala este de sub 4%.

"Ne asteptam ca in continuare creditarea sa fie principala sursa de finantare in agricultura, datorita fondurilor strucutrale aflate la dispozitia fermierilor, insa nu toata lumea poate accesa aceste fonduri. Astfel, leasingul devine un produs complementar si accesibil pentru finantare in agricultura", a incheiat seful BCR Leasing.

Valoarea finatarilor din ultimii ani acordate de companie pe segmentul agricol a fost de aproximativ 15-20 de milioane de euro.

BCR Leasing IFN este prezenta pe piata romanesca a leasingului din 2001, ca subsidiara a Bancii Comerciale Romane, parte a grupului financiar central-european Erste Group. Compania ofera o gama extinsa de servicii de leasing financiar.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri