Mai mult de trei sferturi (76%) din respondentii unui sondaj IRES au afirmat ca prefera sa lucreze cat mai putin cu banca, in timp ce mai putin de jumatate dintre clienti au incredere in institutiile de credit, potrivit Mediafax.
"Cu toate ca se declara multumiti per total de serviciile bancare, dar si de aspecte mai specifice ale colaborarii cu bancile, oamenii tind sa mentina o distanta fata de aceste institutii si recepteaza serviciile lor ca fiind in defavoarea clientilor. 76% dintre respondenti sunt de acord total sau partial cu afirmatia «prefer sa am de lucru cat mai putin cu bancile». Totodata, 90% sunt de acord total sau partial cu afirmatia «contractele dintre banci si clienti sunt in avantajul bancilor», iar 89% cu afirmatia «oamenii nu sunt atenti atunci cand intra sub contract cu bancile»", potrivit unei analize a Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Analiza are la baza un studiu realizat in perioada 24 -26 ianuarie in randul a 1.436 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban. Unele date au fost interpretate pe baza raspunsurilor formulate de un subesantion de 777 de persoane care utilizeaza servicii sau produse bancare.

Doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multa incredere in banci in general, in timp ce 41% au multa incredere, 40% putina, iar 13% foarte putina incredere.

Cea mai mare incredere in banci o au persoanele de peste 51 de ani, care au raspuns in proportie de peste 43% ca au multa incredere, in timp ce 44,5% din clientii bancilor cu varsta intre 36 si 50 de ani au putina incredere in aceste institutii.

Peste 70% dintre clientii bancilor tind sa fie de acord cu afirmatii pozitive privind bancile cu care lucreaza, referitoare la comportamentul si competentele angajatilor, publicitatea pentru servicii, orarul de functionare, accesibilitatea serviciilor si costuri.

Astfel, 63% dintre clientii bancilor au fost de acord, partial sau total, ca "dobanda pe care o practica banca este una corecta", in timp ce 31% au dezaprobat aceasta afirmatie.

Mai mult, peste 80% dintre utilizatorii de servicii bancare ar recomanda serviciile bancii cu care colaboreaza si altor persoane.

Peste jumatate dintre persoanele intervievate au declarat ca utilizeaza produse bancare de orice fel, iar dintre acestea 65% detin un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% un card de credit, 22% au un cont de economii, in timp ce 16% au contractat un credit pentru nevoi personale.

Cei mai multi utilizatori ai serviciilor bancare intra intr-o banca o data pe luna, in timp ce un client din cinci face acest lucru saptamanal.
O treime dintre clientii bancilor folosesc bancomatul saptamanal, o cincime ocazional, in timp ce o alta treime utilizeaza ATM-ul o data pe luna, iar 15% deloc.

Mai mult, aproape jumatate dintre clientii bancilor nu folosesc niciodata cardul pentru a plati cumparaturile, iar 33% il folosesc ocazional, in timp ce doar de 17% acceseaza serviciile bancare online.

In ceea ce priveste o noua colaborare cu bancile, unul din 10 clienti din mediul urban au declarat ca intentioneaza sa ia un credit in viitorul apropiat. Dintre acestia, 32% au nevoie de o suma de bani pentru renovarea locuintei, 29% pentru achizitionarea unei locuinte, 13% pentru cumpararea de bunuri casnice si 8% pentru un autoturism.

"Cele mai importante criterii de care tin cont romanii atunci cand decid sa ia un credit sunt dobanda
(64%), rapiditatea de acordare a creditului (41%) si suma maxima pe care o pot imprumuta, in raport cu veniturile, relevanta pentru 29% dintre acestia", potrivit studiului.
Referitor la activitatea de economisire, 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reusesc sa puna bani deoparte, majoritatea realizand economii sub 500 de lei, in timp ce 19% depun pana la 1.000 de lei.

Pe de alta parte, la intrebarea "daca ati dispune de o suma mare de bani, sa spunem un milion de lei, ce ati face cu ei?", doar 28% dintre romanii din mediul urban au raspuns ca i-ar economisi, in timp ce cei mai multi dintre acestia (32%) i-ar investi intr-o afacere. Unul din cinci respondenti a declarat ca daca ar avea un milion de lei ar da banii altcuiva (rude, prieteni, institutii) iar 20% au aratat ca i-ar cheltui.

Cum comentati datele de mai sus? Care este relatia pe care o aveti cu banca?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri