Comisia Europeana a adoptat normele tehnice privind modul in care ar trebui deschise benzile de frecvente radio de 900 si 1800 MHz pentru terminalele 4G, adoptarea acestora fiind importanta pentru a evita problemele de interferenta cu serviciile de telefonie mobila si internet 3G.

Astfel, CE a stabilit parametrii tehnici care permit coexistenta in benzile de frecventa de 900 si 1800 MHz a sistemelor GSM (telefoane mobile 2G), a sistemelor 3G care ofera servicii de internet mobil pe langa serviciile de telefonie obisnuite si a tehnologiei mobile 4G care permite accesul la internet de mare viteza cu ajutorul sistemelor LTE (Long Term Evolution) si Wimax.

Decizia trebuie implementata de statele UE pana la sfarsitul anului deoarece autoritatile europene isi doresc ca fiecare cetatean sa aiba acces la serviciile de internet broadband de baza pana in 2013 si la cele de banda larga rapida si ultrarapida (100 Mbps), pana in 2020.

In prezent benzile de 900 si 1800 Mhz sunt folosite pentru serviciile de voce, insa de anul trecut Vodafone Romania ofera si servicii de internet 3G in banda de 900 Mhz. De asemenea, oficialii Orange Romania afirmau la finalul anului trecut ca in prima parte din 2011 vor incepe sa lucreze la reteaua de internet 3G in banda de 900 de Mhz. Prin utilizarea acestei benzi, operatorii pot ajunge la o acoperire mai mare.

Pe de alta parte, prin serviciile 4G, europenii vor avea viteze de internet de pana la 100 de Mbps comparativ cu maximumul de 21,6 Mbps, posibil in prezent prin retelele 3G. Prin aceasta tehnologie navigarea pe internet, aplicatiile de e-mail, cele de partajare de continut video ori descarcare de muzica vor raspunde aproape imediat la comanda utilizatorului, un exemplu fiind descarcarea unui film de 90 de minute in aproximativ un minut.

Serviciile 4G (LTE) vor fi lansate in Romania cel tarziu in primele luni din 2013, afirma in urma cu aproximativ doua luni Dragos Chivu, directorul general al furnizorului de echipamente pentru telecomunicatii Nokia Siemens Networks Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri