Segmentul productiei de echipamente IT (hardware) a contribuit "aproape in intregime" la cresterea cifrei de afaceri din industria TI&C, propulsata de exporturi si dominata de platforma Nokia, in timp ce sectoarele de servicii au evoluat negativ, fiind influentate puternic de contractia pietei interne, se arata intr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC).
Cifra de afaceri din industria romaneasca TI&C a atins anul trecut 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea inregistrata in 2009 si cu 3,3% sub nivelul din 2008, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, "Pe ansamblu, bilantul pare neasteptat de pozitiv pentru o perioada de recesiune atat de severa, dar, la o analiza de detaliu, trebuie notate traiectorii diferite si decalaje considerabile in evolutia sectoarelor TI&C (Tehnologia Informatiei & Comunicatii)", a declarat Mircea Vuici, coordonatorul studiului, potrivit Mediafax.

"Reducerea consumului intern la aproape jumatate a afectat producatorii locali, in special retailerii-asamblatori de calculatoare, care au cunoscut un declin dramatic soldat cu insolvente si falimente. Unitatile de productie ale companiilor straine au intampinat dificultati in 2009, dar au avansat puternic in 2010, o data cu revenirea comenzilor externe. Contributia cea mai importanta a avut-o platforma Nokia de la Jucu/Cluj, care a ajuns sa reprezinte doua treimi din productia totala", conform ITC.

Sectorul telecomunicatii, care depinde cel mai mult de consumul intern, a fost si cel mai puternic afectat de criza. Cifra de afaceri a sectorului a scazut cu 14% in 2009 si cu inca 10% in 2010, la 3,97 miliarde euro, in conditiile declinului veniturilor din telefonie fixa si mobila si din cablu TV analogic, necompensat de avansul segmentelor Internet broadband si TV digital.

"In doi ani sectorul telecom a pierdut 1,1 miliarde euro, din care circa 850 milioane euro reprezinta reducerile insumate ale primelor trei companii telco, respectiv Orange, Vodafone si Romtelecom", se arata in studiu.

La randul sau, sectorul software si servicii TI a inregistrat, in 2009, o scadere cu 13%, la 2,19 miliarde euro, dar a urcat in 2010 cu 9% la 2,39 miliarde euro, nivel cu cinci puncte procentuale sub cel din 2008.

"Socul resimtit in primul an de criza de majoritatea companiilor de software si servicii a fost deosebit de puternic, mai ales ca a survenit dupa opt ani de cresteri continue ale sectorului cu rate anuale depasind 20%", conform ITC.

Sectorul hardware si electronica a fost singurul care a evoluat ascendent pe intrega perioada a crizei, cu cresteri de 16% in 2009 si 43% in 2010.

Potrivit ITC, pentru 2011, "prognoza de crestere modesta", de 1,5%, este revizuita in sens pozitiv.

"Se considera ca principalele motoare ale cresterii economice vor fi exporturile si investitiile straine directe, in timp ce contributia consumului intern al populatiei va fi mult mai slaba. Datele statistice pe primul trimestru confirma evolutii pozitive in multe domenii, dar indica si viitoarele pericole (inflatie, apreciere a leului, etc)", se arata in studiu ITC.

Astfel, in studiu se arata ca se va inregistra o crestere in retailul electro-IT, explicabila prin nivelul extrem de scazut la care ajunsese, atenuarea contractiei din telecomunicatii, cresterea din servicii TI si avansul sustinut al exporturilor de hardware si electronica.

In telecomunicatii, asteptarile pentru intreg anul 2011 sunt legate de o stopare a declinului si o stabilizare la un nivel inferior celui de la sfarsitul anului trecut.

Sectorul software si servicii va continua sa evolueze pozitiv, in conditiile accentuarii cererii externe, dar si ale reluarii investitiilor companiilor din economie si maririi consumului generat de componentele TI ale proiectelor finantate din fondurile structurale.

"O crestere a cifrei de afaceri a intregului sector cu 10%-15% si depasirea nivelului din 2008 poate fi considerata o estimare precauta", apreciaza ITC.

Sectorul hardware si electronica, dominat de unitatile de productie ale multinationalelor, isi va mentine cursul ascendent din anul trecut si va inregistra noi cresteri cu doua cifre provenite din exporturile sustinute de cererea externa, mai apreciaza Institutul pentru Tehnica de Calcul in studiul realizat.

Analizele ITC se bazeaza in principal pe prelucrarea datelor de bilant ale firmelor TI&C, dar si pe informatiile comunicate de companii sau furnizate de institutii publice ca INS, BNR, ANV, etc. Aceste studii urmaresc sa ofere o imagine asupra evolutiei industriei, complementara informatiilor privind piata care circula mai frecvent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri