PayPal, lider international in plati online, a comparat preturile la diverse bunuri din Europa de Vest, Europa Centrala, Romania si Statele Unite. In urma analizei a rezultat ca diferentele de pret la produse identice pot ajunge chiar si pana la 70% - un iPhone 4 de la Apple costa circa 1 500 lei in SUA, 2 800 lei in Romania si in jur de 2 000 lei in Marea Britanie.
Preturile europene sunt mai putin competitive, fapt care poate fi atribuit scaderii cursului de schimb al dolarului american, in conditiile in care expertii afirma ca deprecierea dolarului este o tendinta permanenta.

„Dolarul american a manifestat o depreciere semnificativa in ultimele sase luni comparativ cu valutele din Europa Centrala si de Est, inclusiv cu leul romanesc (circa 10% de la inceputul anului), marcand astfel o rasturnare a trendului observat in 2008-2009. Acest lucru a influentat cumparaturile facute de consumatori, achizitionarea online de bunuri din strainatate dovedindu-se mai profitabila decat inainte. Daca acest trend va continua si pe masura ce economia isi va reveni, ne putem astepta ca importurile sa continue sa creasca”, spune Alexandru Ioan, Sales&Trading KBC Securities Romania.

Potrivit lui, in Romania, evolutia comertului electronic este influentata de cresterea familiaritatii romanilor cu achizitiile online, accesul pe scara larga la Internet si cresterea numarului celor care folosesc carduri de credit si debit inregistrate in ultimii ani.



In afara de Romania, comparatia acopera si alte tari europene. "Am incercat sa facem raportul cat mai obiectiv posibil, comparand preturile din peste 50 de magazine online din SUA, Polonia, Republica Ceha, Germania, Romania, Ungaria, Grecia, Portugalia si Marea Britanie", a declarat Przemek Pluta , manager PayPal pentru regiunea Europei Centrale si de Est si Romania.

Unde merita sa faci cumparaturi? (CLICK PENTRU MARIRE TABEL)

Statele Unite au castigat detasat comparatia, ca urmare a declinului dolarului si concurentei acerbe intre magazinele online.

Bunurile comparate au fost mai ieftine decat in Romania, diferenta de pret fiind de la cateva procente pana la cateva zeci de procente. Indiferent de rata de schimb a dolarului, preturile la multe produse sunt de neegalat, iar cumparaturile facute din SUA sunt mai avantajoase, chiar daca preturilor li se adauga costurile de livrare si taxele vamale.

De exemplu, Apple Ipad costa in jur de 2.000 lei in Romania, aproape dublu fata de SUA, unde se vinde cu circa 1.100 lei. Si preturile pentru haine sunt mai avantajoase in SUA - un Polo Tommy Hilfiger costa circa 90 lei in SUA , acelasi produs ajungand la 170 lei in Romania.

Pe de alta parte, comerciantii romani s-au bucurat de succes pe piata internationala pe nisele in care isi deruleaza activitatea. De exemplu, dintre comerciantii romani care realizeaza vanzari online, cel mai mare succes a fost inregistrat de o companie de mobilier (vaderinc.com), magazinul de gadgeturi Fungift.ro sau magazinul de obiecte sportive Artimexsport.com. De asemenea, Romania este cunoscuta pentru servicii online precum hosting, jocuri sau servicii de turism.

Cei care fac achizitii online tind sa nu aiba incredere in comerciantii straini. Pentru acestia, PayPal pune la dispozitie servicii care includ o serie de masuri de securitate cum ar fi protectie impotriva tranzactiilor neautorizate operate din contul unui utilizator de PayPal si acces la un centru de solutionare a litigiilor unde expertii in mediere ajuta la rezolvarea problemelor legate de tranzactii.

In plus, printr-o functionalitate recent adaugata, PayPal le ofera clientilor care fac achizitii prin intermediul sau garantia returnarii integrale a costurilor in cazul aparitiei unor probleme, indiferent de valoarea achizitiei respective.

"Am depasit cele mai multe dintre obstacolele care impiedica dezvoltarea cumparaturilor online", a declarat Przemek Pluta, senior manager PayPal, Polonia.

"Sistemul nostru este convenabil si permite clientilor nostri achizitii cu doar cateva click-uri, este sigur, deoarece nu trebuie furnizate detaliile cardului bancar si nici nu este necesara conectarea la contul bancar pentru a face o tranzactie. In plus, acum am mai facut un pas pentru eliminarea prejudiciilor cauzate de fraude - daca ceva nu merge bine si nu primiti produsul platit, nu pierdeti nici un ban, din moment ce sunteti acoperit de politica noastra de protectie completa a cumparatorului", a adaugat el.

Sistemul de plata PayPal permite persoanelor fizice si celor juridice sa trimita si sa primeasca plati online intr-un mod sigur si simplu. Sistemul este disponibil in 190 de tari si in 25 de valute (inclusiv zloti polonezi, euro, dolari americani, lire sterline, dolari canadieni, dolari australieni si yeni japonezi).

Pentru crearea unui cont PayPal este necesara doar o adresa de email. Contul poate fi incarcat fie cu un card de credit sau de debit Visa sau MasterCard, fie printr-un transfer instant dintr-un cont bancar. Procesul de inregistrare dureaza doar cateva minute. Folosind PayPal, cumparatorii nu trebuie sa tasteze detaliile conturilor vanzatorilor, adresele de livrare sau detaliile tranzactiei de fiecare data - procesul de plata poate fi finalizat cu doar 3 click-uri. Aflati mai multe pe pagina PayPal in limba romana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri