Valoarea tranzactiilor online cu cardul bancar a fost de 80,5 milioane de euro in prima jumatate a anului, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, printre cele mai mari cresteri fiind in domeniul serviciilor, IT&C si cel al vanzarilor de flori, conform statisticilor procesatorului Romcard.
In acelasi timp, numarul tranzactiilor s-a majorat cu 8%, inregistrandu-se aproape 1,3 milioane de tranzactii.

Dintre acestea, peste 1 milion de tranzactii cu un volum de 71,2 milioane de euro au fost derulate prin ePayment, cel mai mare procesator de tranzactii online cu cardul de pe piata locala. Numarul persoanelor care au ales sa plateasca online prin ePayment a crescut cu 10% fata de ianuarie-iunie 2010.

"Daca in urma cu 2-3 ani asistam la evolutii spectaculoase ale pietei, de minim 50%, ne dam seama, dupa ritmul de crestere mai redus, ca, si in Romania, industria comertului electronic a intrat in etapa de maturizare. Piata va mai creste cu siguranta, insa ritmul este dictat acum de diversitatea produselor, a metodelor de plata si de serviciile pe care jucatorii din industrie le dezvolta pentru a atrage si a retine utilizatori", a declarat Marin Mitroi, director general al Romcard.

Platile online sunt dominate in continuare de comenzile pentru achizitionarea de pachete turistice si bilete de avion, plata facturilor la utilitati, servicii si telecomunicatii.

Insa au existat si domenii care au inregistrat cresteri de peste 30%, un astfel de exemplu, fiind sectorul serviciilor (acces la continut, hosting, asigurari etc) care a raportat un avans cu 63% a numarului de tranzactii fata de primul semestru din 2010. Pe de alta parte, vanzarile de produse IT&C au crescut cu 37%, cele de flori cu 28%, iar cartile cu 26%.

Romanii incep sa doneze online

Totodata, din ce in ce mai multe organizatii neguvernamentale au introdus optiunea donatiilor online, ceea ce a dus la o crestere cu 27% a numarului acestora.

„Daca pana acum vorbeam de cresteri in special in domeniile „vedeta” (n.red. turism, utilitati, telecom) ale industriei, evolutia inregistrata de segmente precum cel social, de flori, carti, cadouri arata ca utilizatorii apeleaza la plata online pentru cumparaturi uzuale, de zi cu zi. Este un semn bun pe care ni-l transmite piata, iar aceasta directie trebuie sustinuta si incurajata de toti jucatorii din industrie”, declara Daniel Nicolescu (foto), CEO ePayment, parte a grupului PayU.

Lunile cu cele mai multe tranzactii au fost ianuarie (181.000 de tranzactii) si mai (186.000).

Pentru a doua jumatate a anului, compania isi mentine estimarile de la inceputul anului, piata comertului electronic cu plata online urmand sa depaseasca valoarea de 160 milioane de euro.

ePayment este furnizor de solutii integrate de comert electronic si din 2010 este parte a grupului international PayU, detinut de Naspers, al doilea jucator in eCommerce la nivel global. Compania a fost lansata in 2004 de omul de afaceri Radu Georgescu, ca parte a grupului Gecad, insa anul trecut a fost cumparata in proportie de 83% de grupul Naspers.

In Romania, ePayment este lider pe piata de plati online, cu peste 2 milioane de tranzactii procesate in 2010 in valoare de 121 milioane de euro si o cota de 90% din volumul total al Romcard.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri