Google a anuntat luni ca a achizitionat Motorola Mobility pentru 12,5 mld. $ (echivalentul a 40 $/actiune), cash. Pretul este cu 63% mai mare decat valoarea actiunilor Motorola Mobility de vineri, scrie TechCrunch.com.
Achizitia Motorola Mobility, partener Android, va permite Google sa mareasca si perfectioneze ecosistemul Android si sa creasca concurenta pe segmentul mobil. Sistemul de operare Android va ramane unul deschis, a transmis Google.

Aceasta este cea mai mare achizitie realizata de compania ce detine cel mai important motor de cautare din lume.

Achizitia va plasa Google si Apple intr-un razboi pe plan de egalitate in lupta pentru dominanta pe piata smartphone-urilor, intrucat companiile vor controla atat partea hardware cat si cea software a produselor proprii.

Intr-un post pe blog, cofondatorul Google Larry Page a anuntat ca Google a cumparat Motorola nu numai datorita fortei pe care compania americana o are pe segmentul smartphone-urilor Android ci si datorita faptului ca Motorola este “lider de piata pe segmentul de gadget-uri pentru casa si solutii video pentru business-uri”.

Totodata, lista de patente detinute de gigantul american va creste. "Marele plus al acestei tranzactii este ca, daca pana acum portofoliul de patente al Google pe segmentul telecom era «subtire», dupa finalizarea achizitiei gigantul american se va putea apara mult mai bine in fata atacurilor din ce in ce mai virulente din partea concurentilor avand ca tema drepturile de autor", considera analistul Alkesh Shah de la Evercore Partners, citat de Wall Street Journal.

Actiunile Nokia au crescut cu peste 10% dupa ce anuntul privind preluarea Motorola Mobility de catre Google a reaprins speculatiile legate de o oferta pentru producatorul finlandez de telefoane mobile.

Tranzactia se va finaliza la finalul anului curent sau inceputul lui 2012.

In rezultatele financiare de luna trecuta, Motorola Mobility a anuntat ca vanzarile puternice de terminale Android in America Latina si China au dus la cresterea veniturile companiei cu 40%. Pe de alta parte, Motorola Mobility a anuntat pierderi operationale de 85 mil. $ in fata concurentei in crestere din partea HTC si Samsung.

Ramane de vazut cum vor reactiona jucatori precum HTC, LG sau Samsung in urma acestei tranzactii, intrucat acestia vor deveni concurenti directi cu Google ca urmare a acestei tranzactii. Desi oficialii Google au promis ca nu se va schimba nimic, compania urmand sa controleze Motorola ca si companie separata, altii nu sunt de aceeasi parere. "Consider ca aceasta este o prima incercare din partea Google sa realizeze o replica a modelului business al Apple", a declarat Morgan Keegan, analist al Tavis McCourt, intr-o emisiune CNBC.

Cum comentati pe marginea acestei achizitii? Considerati ca vom vedea in curand telefoane marca Google-Motorola, pe piata? Cum credeti ca vor reactiona partenerii Google, precum Samsung si HTC?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri