Este greu sa iti para rau dupa o persoana care a primit anul trecut un cec de 5 mld. de dolari. Cu toate acestea, miliardarul poate starni totusi simpatii si mila, dupa ce investitiile sale cad "vazand cu ochii", scrie Wall Street Journal.
In urma cu cateva luni, actiunile lui John Paulson in companii de minerit au scazut puternic si, recent, investitiile in gigantul tehnologic Hewlett-Packard urmeaza de asemenea un trend deloc imbucurator.

Paulson a declarat in luna mai, surprinzand analistii, ca a inceput sa cumpere actiuni la HP de la inceputul lui 2011. Fondul detinut de el, Paulson & Co., nu este renumit pentru investitii in sector tehnologic.

HP va renunta la a produce tablete, smartphone-uri si PC-uri – compania a inceput acest din urma segment de activitate dupa o investitie de 25 miliarde de dolari constand in achizitia Compaq. Ca urmare, gigantul IT nu va mai folosi nici sistemul de operare webOS.

Nu se cunoaste cat a platit Paulson pentru cele 25 milioane de actiuni detinute in compania americana de IT, dar, luand in calcul valoarea unei actiuni in primul trimestru al anului, cand omul de afaceri a investit in companie, el ar fi platit peste 1 MILIARD de dolari.

Valoarea unei actiuni in primul trimestru era de 44,70 $. Cat este in prezent? Circa 23,5 $, dupa ce vineri valoarea s-a redus cu 20%.

Pierderea matematica a lui Paulson se ridica la peste 500 de milioane de dolari. Chiar si pentru unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, suma nu este de neglijat. Afaceristul a reusit sa vanda 1,5 milioane din actiunile detinute la HP in trimestrul al doilea, conform LionShares, asa ca s-a aparat cat de cat in fata caderii companiei IT. Nu este exclus ca afaceristul sa fi iesit complet din actionariatul companiei, dar la finalul lunii iunie el a raportat ca detinea 23,5 milioane actiuni in HP.

Valoarea actiunilor HP a scazut anul aceasta cu 44% fata de finalul lui 2010 si cu peste 50% fata de aprilie 2010.

Printre alti actionari in HP se numara Appaloosa Management, detinut de Davit Tepper, Adage Capital, SAC Capital al lui Steve Cohen si D.E. Shaw & Company, detinut de David Shaw. Vezi aici cum se pot prabusi actiunile: Exemplul HP

Sursa foto: Absoluteturn-alpha.com

Citeste mai multe despre tranzactiile anterioare ale lui Paulson.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri