In 2009, economia Romaniei a inregistrat din cauza pirateriei software pierderi directe de 183 milioane de dolari, mai putin cu 39% fata de anul anterior, conform companiei de cercetare International Data Corporation (IDC).
La finalul lui 2010, rata pirateriei software pe piata locala era de 64% fata de 72% in 2005. Comparativ, in Europa Centrala si de Est procentul era tot de 64%, in Uniunea Europeana de 35%, iar la nivel mondial de 42%.

Acelasi studiu arata ca daca pirateria software din Romania ar fi redusa cu 10 procente pana la finalul lui 2014, ar fi create 3.711 noi locuri de munca, iar Produsul Intern Brut ar creste cu 573 milioane de dolari. Totodata industria locala de IT a avea venituri suplimentare in valoare de circa 498 milioane de dolari, iar Guvernul ar incasa din taxe 87 milioane de dolari.

“Romania a facut eforturi constante de scadere a pirateriei prin aplicarea legii, prin actiuni de constientizare si de educare a pietei, iar procentul se poate micsora continuand aceste lucruri. Scopul nostru este sa ajungem la 0%. Este de dorit ca in 2-3 ani sa ajungem la nivelul Uniunii Europene pentru ca in zona Europei Centrale si de Est sunt incluse si tari precum Azerbaijan, Georgia, Moldova sau Ucraina, care nu sunt in UE”, explica Magda Popescu (foto), reprezentant in Romania al Business Software Alliance (BSA), organizatie care promoveaza industriei de software la nivel mondial.

De altfel, Georgia si Moldova sunt intre primele cinci tari cu cele mai mari rate ale pirateriei, procentul in aceste tari fiind de peste 90%.

Principalul motiv pentru care o companie distribuie software piratat este dat de avantajul competitiv fata de concurenta.

Citeste mai mult despre ce inseamna pirateria software, ce retaileri au fost implicati cazuri de piraterie software si cum poate fi diminuat acest lucru in textul Ce sanctiuni risti daca folosesti sau distribui software piratat


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri