Conducerea grupului Brinel, unul dintre cei mai mari integratori IT&C de pe piata locala, este interesat de achizitia de companii de nisa bine pozitionate in domeniul IT, a afirmat pentru wall-street.ro, Marcel Borodi, directorul general si fondatorul Brinel.
„Activitatea principala in zona de furnizare de solutii si integrare de sisteme informatice ne determina sa ne uitam cu atentie la posibile tinte de achizitie. Firme cu solutii de nisa bine consolidate in piata sunt de interes. Insa aceste procese sunt lente si depind de foarte multi factori pentru a se concretiza in reusite. Astfel, pentru urmatorii ani ne propunem sa ne consolidam businesul si mai bine, luand in calcul si posibilitatea de a face achizitii", explica Borodi, cel care a fondat grupul Brinel incepand cu 1991.

Acesta este format din companiile Net Brinel, IT Brinel Distribution, Brinel PC Prod si Dataservice Brinel, insa cea mai importanta companie a grupului este Net Brinel, care inseamna circa 90% din afacerile Brinel, potrivit informatiilor disponibile in presa. Net Brinel a avut anul trecut afaceri de 66,4 milioane de lei (15,7 mil. euro) mai mult cu 68% fata de 39,5 milioane de lei in 2009 (9,3 mil. euro). Pe de alta parte, profitul net a fost de circa 1,6 milioane de euro anul trecut.

Pe langa cautarea de posibile tinte de achizitii, conducerea Brinel isi doreste sa dezvolte afacerile in orasele in care grupul are birouri (Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Brasov si Bucuresti), sa continue investitiile si sa incheie parteneriate noi.

„Ne propunem sa ne consolidam in continuare competentele in integrarea de sisteme si adaugarea de servicii. De asemenea, ne dorim sa intensificam parteneriatele pe care le avem cu liderii mondiali in IT&C: Microsoft, Oracle, HP, IBM, Cisco, EMC, VMware”, afirma directorul general al Brinel.

Una dintre zonele in care grupul va investi in continuare este in angajarea de oameni, pana la finalul anului urmand sa fie recrutati inca 25 de angajati pentru pozitii de manageri de proiecte informatice, specialisti software (Oracle, Microsoft), consultanti de business si ingineri tehnico-comercial. Pentru grupul Brinel lucreaza pe 140 de persoane.

In primul semestru al anului, grupul si-a majorat afacerile cu 5% fata de primul semestru din 2010, insa profitabilitatea a scazut.

„Anul trecut ne-a adus o crestere de peste 60% in ceea ce priveste cifra de afaceri. Anul acesta ne asteptam tot la crestere, dar moderata, comparativ cu 2010. Piata este inrevenire, functioneaza, chiar daca mai incet. Vom mentine profitabilitatea pozitiva si in 2011, dar procentul de crestere va fi cu o singura cifra", mai spune Borodi.

Desi i-ar placea sa cumpere companii mai mici, el a preferat sa nu isi vanda businessul datorita angajatilor.

„Nu am putut sa ii las pur si simplu pe mana cuiva care ar fi interesat doar de rezultate financiare imediate, eventual interesat de o revanzare rapida, mai avantajoasa. De-a lungul timpului am starnit interes in acest sens si am primit diverse propuneri. Pana in 2008, ofertele erau mai rare, dar mult mai consistente, mai serioase. Acum exista un interes mare fata de preluarea firmelor romanesti si asteptari pentru obtinerea unor preturi foarte bune”, afirma Marcel Borodi.

Chiar daca nu si-ar vinde businessul, ar vrea insa sa se implice in parteneriate strategice incheiate pe mai multi ani.

Cum a fondat businessul in urma cu 20 de ani

Marcel Borodi a absolvit Liceul de Informatica din Cluj-Napoca in 1981, iar in 1987 a terminat Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Intre 1987 si 1991 a lucrat pentru IIRUC Bucuresti, iar in 1991 a inceput sa fondeze grupul Brinel, odata cu infiintarea companiei Net Brinel.

"Am avut incredere ca pot face ceva bun, cu pasiune pentru IT si multa determinare. Naivitatea incepatorului si interdictia sefului de atunci de a face orice fel de activitate extra jobului de la stat, au avut si ele rolul lor in decizia de a urma calea antreprenoriatului", afirma intreprinzatorul clujean.

I s-au alaturat un coleg care se pricepea foarte bine la calculatoare si sotia care tocmai absolvea ingineria.

La inceput, sediul companiei a fost apartamentul cu doua camere in care locuia cu familia, iar cateva luni mai tarziu Net Brinel se muta la un hotel din centrul Cluj-Napoca.

„Primii clienti au fost IMSAT Hunedoara (filiala de la Hunedoara a furnizorului de servicii de instalatii electrice si automatizari industriale) pe partea de echipamente si Distrigaz Nord Targu Mures pentru servicii. Contractele erau insa mici ca valoare, dar ne-au dat incredere. La echipamente era usor sa convingi daca le puteai arata, iar la servicii, ca si acum e vorba de incredere: crezi sau nu ca cel care ti-l ofera va realiza ceea ce spune”.

In prezent, Net Brinel are peste 140 de angajati care lucreaza la Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Brasov si Bucuresti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri