Ii vezi raspanditi pe langa pietele din Bucuresti, cu presuri intinse pe jos pe care troneaza electronice “la mana a treia sau chiar a patra” – copiatoare, scanere, monitoare, telefoane mobile. Cumpara oamenii? De unde sunt luate? Cine sunt cei ce le vand?
Wall-Street.ro s-a plimbat printre mai multi comercianti din zona Piata Sudului si Veteranilor unde, desi politistii colindau printre ei, nu pareau interesati de provenienta produselor, de faptul ca vanzatorii nu dispuneau de casa de marcat sau de un loc special amenajat, incalcari evidente ale Legii nr. 12/1990 republicata in 2009, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.

Atragand atentia unei patrule de doi politisti din zona Veteranilor asupra acestui fapt, reporterul wall-street.ro a fost ignorat, neprimind nicio explicatie. Politistii au refuzat sa se legimiteze, conform legii.

Comerciantii s-au aratat extrem de deschisi a comunica despre produsele lor, in conditiile in care nu ne legitimam. O “echipa” de vanzatori, formata din patru oameni, s-au aratat extrem de contrariati la incearcarea reporterilor wall-street.ro de a le explica faptul ca dorim sa realizam un material scris. “Nu dom’le, nu vrem sa aparem nicaieri! Cumparati, bine, nu…”.

1. Ce parere aveti de practica vanzarii de mobile "la colt de strada"?

2. Ai cumparat vreodata produse de pe piata neagra?




Cu toate ca mobilele sunt, cel putin aparent, extrem de folosite, comerciantii stradali nu se sfiesc sa le vanda la preturi destul de mari. “Uite, LG-ul asta este 50 de lei”, arata vanzatorul catre un telefon vechi, care parea ca abia se mai tinea intreg. Un Nokia 6310 se comercializa cu circa 80 de lei. Surpriza a venit insa la doua modele de smartphone-uri, tot Nokia, care se comercializau la doar 100 de lei. “Ieftin! Dar de unde le luati?”. Raspunsul vine contrariat si defensiv – “Le cumparam dom’le, ni le vand diversi, ce, noi nu furam!”.

Cel mai vechi mobil din oferta comerciantilor stradali de langa Piata Sudului era un telefon vechi “de vreo 10 ani”, in timp ce cele mai noi erau modele aparute chiar in 2009-2010.

Cat se castiga?

I-am intrebat pe doi vanzatori de mobile “la colt de strada” daca se vand telefoanele sau mai mult stau degeaba. La unison, parca vorbindu-se, ambii au inceput sa se planga. “Cumpara oamenii asa cum cumperi si tu! Se uita, intreaba si pleaca. Anii trecuti era mai bine da` acu` sunt din ce in ce mai ieftine si oamenii nu mai are atatia bani”, explica, doct, un vanzator. Per total, vand,in zilele bune, 3-4 mobile si alte cateva “accesorii”.

Garantie? “Dom’le, noi garantam pentru ele! Daca ai orice problema, ne gasesti tot aici, reparam, schimbam, da` nu o sa fie problema!”, spun comerciantii, in speranta ca o sa vanda ceva.

Numarul lor a scazut drastic in ultimii ani, povestesc ei. Multi si-au luat tarabe in piata, unde comercializeaza pe langa mobile “la mana a doua” si carcase, ocupandu-se in paralel si de reparatii. Unii s-au respecializat si repara argintarii.

Politia Romana recomanda cetatenilor, in cazul in care sunt acostati de astfel de persoane, sa nu cumpere astfel de telefoane mobile, chiar daca pretul li se pare deosebit de avantajos. De obicei acestia cer sume de bani intre 200-250 de lei, motivand ca pretul real al acestor telefoane mobile ar fi de 1000 - 1200 de lei. De multe ori insa sunt telefoane contrafacute.

Desi majoritatea romanilor sunt circumspecti in ceea ce priveste achizitionarea de produse de pe strada, sunt si unii care se lasa “vrajiti” de ei. Este si cazul lui Andrei Z. care, la Universitate, aproape de Teatrul National Bucuresti, a fost acostat de un individ care i-a oferit un mobil “ultima generatie” la un pret bun – sub 1.000 de lei.

“Mi l-a aratat, l-am testat, arata bine, se misca bine, ecran touch screen, pret bun. Intamplator aveam bani suficienti la mine si l-am cumparat. L-am vazut cu ochii mei cum baga mobilul in cutie, i-am dat banii si am plecat”, povesteste Andrei Z.

Ajuns acasa, a realizat ca a fost inselat. In cutie, in loc de mobilul “ultima generatie”, promis si aratat, testat in mijlocul strazii, se afla un sapun de baie – nici macar ultima generatie, glumeste, amar, pagubitul. “Asta fac toata ziua. Fura oamenii”, incheie el.

Pana la urma, totul tine de cerere si oferta, cum am invatat in manualele de economie pe care le-am parcurs in clasa a XI-a. Atata timp cat va exista cerere pentru astfel de “servicii”, cel putin dubioase, se vor gasi si oamenii care sa intampine. Puneti in ecuatie si politia care, fara a generaliza, uneori “inchide ochii” in fata acestor indivizi si aveti un portret aproape perfect al pietei negre a telefoanelor mobile din Romania.

Efortul operatorilor telecom a ajutat insa la subtierea randurilor acestora, competitia acerba de pe piata reusind sa reduca pretul terminalelor la nivelul la care, dupa cum spune seful Vodafone Romania, “fiecare roman isi poate permite acum un smartphone”.

Sursa foto: Jiboneus.com.

Wall-Street.ro apreciaza comentariile dumneavoastra. Ce parere aveti de “piata neagra”? Ati cumpara(t) vreodata de la ei?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri