Piata IT&C din Romania este in clocot, iar fondurile de investitii puternice din intreaga lume sunt din ce in ce mai interesate de retailul specializat in produse IT.
Fondul spaniol de investitii GED Capital a achizitionat in Romania, prin intermediul GED Eastern Fund II, patru retele de distributie de telefoane mobile, punand astfel bazele pentru una dintre cele mai mari companii din acest sector, cu peste 100 de puncte de vanzare in principalele orase ale tarii. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la aproximativ 4,5 milioane de euro. Compania, care va vinde servicii ale operatorilor Vodafone si Orange, va opera doua retele de distributie independente.

Cele patru retele de distributie (Dasimpex, Lexor, Puls GSM si GSM Land) au inregistrat in 2005 venituri de 24 milioane de euro si se preconizeaza ca vanzarile lor vor creste cu 15-20% pe an. Procesele de consolidare si de rebranding se asteapta sa fie definitivate la inceputul lui 2007, cand va fi finalizat si procesul de implementare a noilor servicii si produse.

Compania estimeaza o crestere organica importanta in Romania in urmatorii ani si posibilitatea de a achizitiona companii similare in tarile vecine, mai intai in Bulgaria, Serbia sau Ungaria, fapt care va duce la infiintarea unei companii cu o prezenta puternica in Europa de Sud-Est.

Cel mai important vanzator in acest "deal" este omul de afaceri Sorin Stoica, in varsta de 37 de ani, unul dintre primii oameni de afaceri autohtoni care au mizat pe business-ul de telefoane mobile.

Dasimpex este unul dintre principalii jucatori pe piata retelelor de distributie de echipamente GSM. Valoarea acestui segment al pieti telecom se cifreaza la peste 300 de milioane de euro, iar specialistii estimeaza un ritm alert de crestere.

Grupul Dasimpex, infiintat in 1998, detine o cota insemnata din piata locala de distributie GSM, care este dominata de competitorii Germanos, Euro-GSM si Avenir Telecom.

Prin intermediul fondului sau privat de investitii GED Eastern Fund II, GED a realizat o prima investitie in valoare de 4,5 milioane de euro prin infuzie de capital si cumparare de actiuni. Pentru dezvoltarea afacerii, GED va continua sa lucreze cu echipa manageriala a Dasimpex condusa de Sorin Stoica si va aduce doua noi persoane pentru a intari departamentele de vanzare si cel financiar. In plus, GED va numi in Consiliul Director un expert in domeniu, cu o vasta experienta pe pietele din Vest.

GED este una dintre cele mai importante companii de management al fondurilor de investitii din Spania, care activeaza in segmentul mid market. Grupul administreaza fonduri de peste 230 de milioane de euro prin intermediul mai multor entitati: GED Eastern Fund I, GED Eastern Fund II si GED Iberian Fund. Compania este activa in Sud Estul Europei si in Peninsula Iberica.

GED administreaza urmatoarele fonduri de investitii: GED Eastern Fund I si GED Eastern Fund II. GED Eastern Fund I se afla in faza finala de investitii, obtinand pana in prezent o crestere cu 25% in dolari a indicelui IRR. Al doilea fond activ in regiune GED Eastern Fund II, cu fonduri in valoare de peste 100 de milioane de euro, a fost lansat in aprilie 2005 si are, pana in prezent, trei investitii: Dragon Star Guard (joint venture cu Prosegur), Romanian Real Estate Partners (joint venture cu Warburg Pincus) si aceasta companie de distributie GSM.

In Peninsula Iberica, GED administreaza fondul GED Iberian Fund I, care a investit in 9 companii, printre care se numara Corporacion Dermoestetica, Rioglass, Azulev, Sendal si Nekar.

Politica de investitii a Grupului se concentreaza in principal pe companii cu un mare potential de crestere, posibilitate de exit si achizitii, in care GED investeste fonduri, expertiza si pune la dispozitie o retea extinsa de contacte la nivel national si international.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri