ANCOM, Autoritatea de reglementare in comunicatii, a scos la licitatie doua licente nationale de TV digitala ramase nealocate in procedura precedenta, precum si 40 de licente de TV digitala regionale si 19 locale, preturile variind intre 1.000 si 300.000 euro, a anuntat institutia.

Termenul pentru depunerea ofertelor va expira la 13 ianuarie 2015, ora 17.00. Prin intermediul fiecarei licente (multiplex national) se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Alocarea multiplexurilor se va face prin procedura de selectie competitiva care presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale.

Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor. Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015.

Pana la data de 1 mai 2017, castigatorii celor doua multiplexuri nationale trebuie sa puna in functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, in timp ce castigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

Taxa minima de licenta, 300.000 de euro

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014. Primele oferte castigatoare vor fi cunoscute la 20 ianuarie 2015 si ANCOM va anunta apoi daca se impune organizarea etapei de licitatie pentru anumite categorii.

La procedura de selectie pot participa numai persoanele care au achizitionat caietul de sarcini al carui pret este de 4.000 de lei. Pentru a fi admis in licitatie, un candidat trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe criterii, enumerate in caietul de sarcini, printre care: sa fie persoana juridica (societate comerciala) romana sau straina; sa fi depus toate documentele prevazute in mod complet si corect, pana la data limita; durata de functionare prevazuta in actul constitutiv sa fie cel putin pana la data de 17 iunie 2025; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, sa fie de minimum doua milioane de euro, in situatia in care candidatul depune oferta pentru multiplexurile nationale.

Dupa data limita de primire a candidaturilor, comisia va evalua toate dosarele primite si va anunta pana pe 20 ianuarie 2015 candidatii calificati in etapele ulterioare ale procedurii de selectie, pe baza criteriilor din caietul de sarcini.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.
Primele trei licente de TV digitala au fost atribuite in urma unei licitatii Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), acestea fiind adjudecate contra sumei de 1,02 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri