Principalii operatori de telefonie mobila din Romania au gasit un subiect care sa ii uneasca: tarifele de roaming. Acestia considera ca pretul roaming-ului la utilizatorul final (retail roaming) nu trebuie sa fie reglementat, ci stabilit la nivelul pietei libere
Roamingul reprezinta un serviciu aparte atat pentru utilizatori, cat si pentru jucatorii din piata. Buzunarele sau conturile primilor inca mai sufera in momentul in care telefoanele mobile parasesc tara. In schimb, acest serviciu reprezinta o sursa de venit extrem de importanta pentru operatorii de telefonie mobila, si de aceea operatorii se impotrivesc reglementarilor primite din partea autoritatilor din domeniu.

Pretul apelurilor dintr-o tara europeana in alta trebuie sa fie stabilit de piata, ci nu reglementat de autoritati, precum in cazul serviciului Vodafone Passport, ale carui tarife scazute sunt stabilite prin intelegeri intre operatorii nationali ai grupului, a declarat Mihai Tarniceanu, director in cadrul Vodafone. El critca initiativa sefului Directoratului General pentru Comunicatii din cadrul Comisiei Europene, Viviane Reading, de a reduce tarifele de roaming prin reglementari comunitare impuse de la Bruxelles.

"Comisia Europeana se indreapta catre suprareglementare; nici un serviciu nu trebuie reglementat, mai ales in pietele emergente care trebuie sa creasca", a declarat la randul sau Dorin Odiatiu, director de interconectare la Orange Romania. Scopul Comisiei Europene a fost, initial, de a asigura indeaendenta autoritatilor de reglementare fata de politic, insa "doamna Reading intervine direct si nefundamentat crezand ca tarifele de roaming sunt prea mari", a adaugat Odiatiu.

Romania este inca o tara "importatoare de roaming", in timp ce preturile de retail roaming sunt printre cele mai mici si transparente, considera Oana Cristea, director de interconectare la Cosmote Romania. "Controversa roamingului este insa prea mare, pana si la nivel european", a incheiat Cristea.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu, a explicat ca Uniunea Europeana reglementeaza doar tarifele de roaming en gros, adica intre companii, iar cele la nivelul utilizatorului final nu pot fi impuse de o institutie. "Ca o regula generala a economiei de piata, pe pietele concurentiale, precum piata romaneasca de telefonie mobila, competitia tolereaza doar acele decizii eficiente ale operatorilor, acelea care tin cont de regulile concurentei, de cerere si de oferta", a adaugat Georgescu.

Veniturile din roamingul romanesc, mai mici decat cele din alte piete

Oficialii Vodafone vorbesc despre o pondere semnificativa a serviciului de roaming, dar scazuta in comparative cu tarile vest-europene. Acest lucru se explica atat prin mobilitatea romanilor, mai redusa decat a cetatenilor Uniunii Europene, de pilda, dar si relatiei dintre puterea financiara si tarife. "Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne asteptam ca tot mai multi romani sa calatoreasca in afara tarii si ca Romania va avea din ce in ce mai multi vizitatori," estima, in urma cu cateva luni, pentru Wall-Street, Andreea Stanescu, Senior Director, Consumer Market, Vodafone Romania.

Costurile aferente furnizarii serviciului de roaming provin in principal din sumele pe care o companie de telefonie mobila trebuie sa le plateasca operatorilor parteneri pentru apelurile efectuate de clientii sai in retelele acestora, au aratat reprezentanti ai Orange Romania.

In cadrul intalnirilor cu reprezentantii institutiilor statului, "Orange Romania a sustinut ca in acest moment reglementarea tarifelor pentru serviciul de roaming nu este adecvata. Fara analize temeinice de piata si de cost, o astfel de reglementare risca sa produca distorsiuni atat pe piata pe care este impusa cat si pe alte piete conexe. in acest fel, un operator obligat sa ofere clientilor un anumit serviciu la un tarif care nu ii acopera costurile va fi obligat sa subventioneze acest serviciu, iar subventia poate fi obtinuta printr-o majorare a tarifelor la alte servicii. Rationamentul nu este specific pentru cazul de fata, el se poate aplica in toate domeniile economice", a declarat Odiatiu citat de NewsIn.

In prezent, cele doua institutii Consiliul European si Parlamentul European analizeaza propunerea Comisiei privind reglementarea tarifelor de roaming international, urmand sa decida daca si in ce forma proiectul se va transforma in act legislativ. in ceea ce ne priveste, daca aceasta propunere va fi adoptata, Romania, ca viitoare tara membra, va trebui sa o aplice.

Ca viitor stat membru, Romania a initiat, la nivel ministerial (Ministerul Integrarii Europene si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei), o serie de consultari in vederea transmiterii catre Uniunea Europeana a unei pozitii oficiale, care va fi cunoscuta doar dupa finalizarea consultarilor.

Costul unui apel in roaming, in conditiile pietei libere europene se ridica pana la cinci euro pe minut. Directoratul General pentru Societatea Informatiei si Comunicatii a initiat o campanie de lobby pentru a reduce tarifele de interconectare intre operatori mobili din state diferite, membre UE.

Germania vrea sa reduca roamingul si mai mult

Germania, care va prelua presedintia UE in ianuarie 2007, vrea sa reduca mai mult decat vrea Comisia Europeana tarifele pentru convorbirile internationale in retelele de telefonie mobila, potrivit unor surse din Ministerul german al economiei.

Comisia Europeana prezentase, in iunie, noile reglementari pentru operatorii de telefonie mobila, care vizau reducerea substantiala a costurilor pentru roaming (n.r. "serviciu pentru convorbiri internationale in retelele de telefonie mobila"), asociate apelurilor efectuate sau primite in stranatate si mult mai scumpe decat tarifele nationale. Proiectul Comisiei trebuie adoptat de Parlamentul European si de statele membre.

Autoritatile de la Berlin au decis sa ajunga la un acord in primul semestru al anului 2007, astfel incat oamenii care isi petrec vacanta vara viitoare sa poata beneficia de noile tarife. Guvernul german vrea sa mearga mai departe decat propunea Comisia si sa adopte un plan tarifar mai redus pentru convorbirile internationale in retelele de telefonie mobila, a indicat un purtator de cuvant al ministerului german al economiei. Ofertele pe care vrea sa le adopte guvernul german vor permite efectuarea de convorbiri telefonice in strainatate, nelimitat, pe baza unui abonament.

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru societate informationala, Viviane Reding, a salutat propunerile germane, care reprezinta o sustinere constructiva a proiectelor Comisiei Europene.

Mai multe tari europene s-au opus proiectului oficialilor de la Bruxelles si este putin probabil sa fie de acord cu propunerile Germaniei. Operatorii de telefonie, care au venituri substantiale din serviciile de roaming, au considerat planurile Comisie ca "arbitrare si daunatoare".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri