Consiliu de administratie al companiei britanice de telefonie mobila Vodafone analizeaza posibilitatea de a-si extinde prezenta pe piata indiana prin lansarea unei oferte de 13,5 miliarde de dolari pentru preluarea operatorului indian Hutchison Essar.
In cazul in care conducerea Vodafone va inainta aceasta oferta analistii anticipeaza un razboi al ofertelor si contraofertelor intre operatorul britanic si Reliance Communications, a doua mare companie de telefonie mobila pe piata indiana, informeaza NewsIn citand Financial Times. Presa din India a relatat ca Vodafone analizeaza diferite optiuni in vederea lansarii unei oferte pentru preluarea operatorului indian in incercarea de a juca un rol cat mai important pe piata cu cea mai rapida crestere la nivel mondial.

Vodafone detine deja un pachet de actiuni (10%) la operatorul indian Bharti Airtel, a carei valoare de piata este de 25,7 miliarde de dolari. Una din optiunile operatorului britanic este vanzarea acestei participatii si intrarea in cursa pentru Hutchison Essar, potrivit India Economic Times.

Legislatia indiana prevede ca o companie straina nu poate detine mai mult de 74% din actiunile unei companii indiene, motiv pentru care Vodafone va trebui sa listeze la bursa sau sa incheie un partenerial cu o companie locala pentru 26% din actiuni, in cazul in care va prelua Hutchison Essar.

Daca va reusi acesta achizitie operatorul britanic va prelua controlul asupra unui jucator cheie pe piata cu cea mai mare crestere dar si cel mai mare potential la nivel mondial. in luna octombrie operatorii indieni au inregistrat 6,7 milioane de noi abonati, numarul total al abonatilor indieni ajungand la 136 milioane, in timp ce in China dintr-un total de 449 milioane de clienti luna octombrie a adus doar 5,9 milioane de clienti noi.

Vodafone si-a vandut in ultima perioada actiunile detinute la operatorii din mai multe piete, incetandu-si operatiunile in Japonia anul trecul si in Belgia in vara acestui an. in urma cu doar cateva zile Vodafone si-a vandut pentru aproape 200 de milioane de dolari pachetul de 25% din actiuni detinut la Swisscom.

In ciuda incetarii operatiunilor pe mai multe piete, Arun Sarin, CEO Vodafone a declarat luna trecuta ca este interesat de achizitii selective, analistii fiind de parere ca aceste achizitii vor avea loc pe piatele emergente, in ancercarea de a compensa ritmul lent de crestere al veniturilor de pe pietele europene saturate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri