Cu 300 de angajati in centrul de la Redmond si inca 150 in filiala locala, comunitatea romaneasca reprezinta cel mai mare grup de straini din cadrul Microsoft. O parte dintre angajatii Microsoft Romania povestesc istoria lor in cadrul celei mai mari corporatii IT din lume si ce insemnatate are venirea lui Bill Gates in Romania.
Bill Gates, cofondatorul companie Microsoft, va sosi maine in Romania pentru a inaugura impreuna cu autoritatile locale Centrul Global de Suport Tehnic, pe care compania Microsoft il deschide la Bucuresti. Insa ce inseamna aceasta vizita pentru cei care conduc colonia gigantului american in Europa de Sud-Est?

Ovidiu Artopolescu dorea sa se faca astronaut, dar a ajuns director general al Microsoft Romania si unul dintre oamenii de incredere ai lui Bill Gates din Romania. Artopolescu (56 de ani), a urmat cursurile Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii din Bucuresti. S-a inscris apoi la Facultatea de Matematica, la fara frecventa. A lucrat ca inginer de sistem la Petrom, iar apoi in cercetare la Institutul de Tehnica si Calcul. A fost angajat apoi la IBM, ca sef de proiect, si a fost repartizat in Viena. A inceput sa poarte discutii cu Microsoft in 1999. Cu toate ca putea ramane la IBM in Viena, Artopolescu a hotarat sa se intoarca in tara si sa lucreze pentru Microsoft.

Proiecte romanesti, utilizate ca referinta in vest

Ovidiu Artopolescu este mandru ca lucreaza pentru Microsoft: "Romania este a cincea tara din Europa care a obtinut accesul la codul sursa la Windows si la Office. Microsoft Romania poate face diferenta deoarece exista proiecte create la noi care sunt utilizate ca referinta in vest cum ar fi aplicatia pentru procesarea online a vizelor. Cei care au vazut aceasta aplicatie 'web based' spun ca este una dintre cele mai moderne implementari ale procesului de prelucrare vize. Daca pana acum procesul putea dura prin fax si cateva saptamani, aceasta aplicatie rezolva situatia in cateva ore", explica Artopolescu.

Gates este "uluitor de normal"

Pentru directorul general al Microsoft Romania, Ovidiu Artopolescu, vizita lui Bill Gates in Romania este este extrem de importanta: "Este una dintre cele mai importante vizite din decada 2000-2010 pentru Romania. In plus, este prima oara cand Bill Gates vine in aceasta parte a Europei, un om care, prin viziunea lui, a influentat evolutia omenirii si continua sa o faca", a mai declarat Artopolescu pentru NewsIn.

Romanii lui Gates isi asteapta liderul
Directorul general Microsoft Europa de Sud-Est, Silviu Hotaran, spune ca nu este de mirare ca Bill Gates a ales sa vina in Romania pentru ca tara noastra este foarte importanta pentru Microsoft.

Primul angajat al Microsoft Romania

Nascut in 1955, Silviu Hotaran a inceput sa se ocupe serios de matematica de la varsta de 14 ani. A ales apoi Facultatea de Automatica si Calculatoare. Silviu Hotaran este inginer in calculatoare si a lucrat o perioada la Institutul de Tehnica de Calcul. A ajuns apoi director general al filialei romanesti a firmei franceze de software Siel.

Initial, a vrut sa incerce managementul timp de un an, apoi sa se intoarca pe partea tehnica insa de atunci s-au implinit 16 ani si inca nu a renuntat. In mai 1996 a primit un telefon de la Munchen si a primit propunerea de a participa la un interviu pentru Microsoft. Asa a ajuns Silviu Hotaran primul angajat al Microsoft Romania si primul director general al filialei. Din 1 iunie 2004 a preluat dezvoltarea bussinessului Microsoft pentru intreaga regiune de Sud-Est a Europei.

Silviu Hotaran spune ca filiala romaneasca a Microsoft are unul dintre cele mai accelerate ritmuri de crestere din Europa. "Nu este de mirare ca Bill Gates a ales sa vina in Romania", spune directorul Microsoft Europa de Sud-Est. El este de parere ca vizita lui in Romania arata ca tara noastra "este extraordinar de vizibila la Microsoft". In plus, Gates urmeaza sa inaugureze la Bucuresti un centru global care va asigura suport tehnic pentru aplicatiile de top din marile corporatii din Europa. Acest centru isi propune sa devina, in cativa ani, al treilea din Europa.

Romanii au parte de succese notabile

In 2000 Steve Ballmer (CEO Microsoft Corporation) spunea ca, daca se raporteaza numarul de angajati Microsoft la populatia tarilor de provenienta, atunci Romania se afla pe locul doi, dupa SUA. Silviu Hotaran spune ca la sediul Microsoft din Redmond lucreaza aproximativ 300 de romani, iar in filiala din tara alti 150. "Romanii au parte de succese notabile. Vanzarea tehnologiei Gecad este unul dintre succese, tehnologia antivirus si antispam de la Microsoft are la baza tehnologia Gecad. In plus, exista si succese personale, Cristian Petculescu unul dintre cei cativa zeci de arhitecti ai companiei si Tudor Toma, cel mai vechi angajat roman la Microsoft, in Redmond. Acesta este unul dintre arhitectii principali ai unor produse ca Office sau Infopath", mai spune Silviu Hotaran.

Directorul departamentului Servicii al Microsoft Romania, Sorin Eftene, a declarat pentru NewsIn ca mediatizarea internationala a acestei vizite poate aduce vizibilitate Romaniei si poate atrage mai multe investitii straine. Eftene a adaugat ca exista posibilitatea ca si alte companii IT sa urmeze exemplul Microsoft, sa recruteze tineri si sa dezvolte afaceri in Romania.

Eftene, care lucreaza pentru filiala Microsoft Romania din 1998, este de parere ca romanii sunt "foarte bine" vazuti de compania americana. Astfel, spune acesta, Microsoft va organiza in luna martie o intalnire regionala, in cadrul careia compania va discuta ipoteza angajarii altor consultanti din Romania, pentru diverse proiecte ce vor fi derulate in tari latine precum Portugalia, Spania si Italia.

Printre succesele romanesti la Microsoft, Eftene aminteste de Gecad (firma romaneasca apartinand lui Radu Georgescu, de la care Microsoft a cumparat in 2003 tehnologia antivirus RAV - nr.) si de romanii care lucreaza la sediul Microsoft din SUA, la dezvoltarea SQL (Structured Query Language, un limbaj de interogare de baze de date - nr.).

Eftene face parte din echipa Microsoft Romania de la varsta de 19 ani. A absolvit Facultatea de Electronica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti.

Microsoft a avut un venit anual de 44,28 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat in iulie 2006, iar pentru acest an fiscal fiind compania a estimat un venit de 50 miliarde de dolari si si-a majorat previziunile sale de profit pentru intregul an la 1,45 - 1,47 dolari/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri