Compania Intel, cel mai mare producator de chipuri din lume, va opera in lunile iulie si septembrie doua reduceri de preturi la procesoare pentru a recastiga din cota de piata pierduta in fata rivalului Advanced Micro Devices (AMD), anunta International Herald Tribune.
Compania si-a anuntat clientii ca va reduce cu 50 de procente pretul procesorului de calitate superioara Core 2 Quad, pe data de 22 iulie anul acesta. Chipul lansat in luna noiembrie a fost conceput pentru serverele si PC-urile cele mai scumpe. Pretul de vanzare pe website-ul Intel este de 530 de dolari.

Miscarea facuta de Intel va genera presiune asupra strategiilor de piata ale companiei Advanced Micro, care se pregateste sa lanseze doua noi generatii de procesoare quad-core numite Barcelona si Phenom, in a doua jumatate a acestui an. In acest an, Intel a castigat o parte din cota de piata pierduta in favoarea Advanced Micro, dupa ce a fost mai rapid decat concurentul sau in lansarea de noi chip-uri.

Reducerile vor aduce chip-ul quad-core al companiei Intel la acelasi pret cu procesorul cu nucleu dublu, folosit la scara larga pentru PC-uri si laptop-uri. Intel a mai anuntat ca va reduce preturile unor chip-uri Core 2 Duo cu 24 pana la 32%, pe data de 2 septembrie.

Chipurile quad-core contin patru procesoare intr-un singur pachet, in timp ce chip-urile cu nucleu dublu au doar doua procesoare. Comasarea mai multor procesoare intr-un singur chip ajuta computerul sa ruleze mai multe programe in acelasi timp.

Directorul de marketing al companiei Advanced Micro, Henri Richard, a declarat ca este ingrijorat deoarece reducerea de preturi pentru procesoarele quad-core efectuata de Intel poate afecta nivelul calitativ al industriei, in general. “Daca Intel vrea sa impinga fortat in jos preturile procesoarelor quad -core, doar pentru ca ei cred ca asta ne-ar afecta pe noi, atunci nu cred ca putem privi cu optimism evolutia preturilor in industrie”, a declarat Richard.

Anul trecut, un razboi al preturilor s-a soldat cu un declin de 42% in profitul anual al companiei Intel si cu o pierdere de 166 milioane de dolari suferita de Advanced Micro.

Cota companiei Advanced Micro pe piata de procesoare de desktop a urcat la 26,6% anul trecut, fata de cele 20,8 procente detinute in 2005. Intel a inregistrat o scadere de peste cinci procente, pana la 71%, potrivit unui studiu realizat de compania americana IDC.

Pentru procesoarele utilizate in servere, cota de piata a Advanced Micro s-a dublat, pana la 24,2%, in timp ce Intel a scazut cu 12,5 procente pana la 75,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri