Producatorul de imprimante si-a redus dramatic estimarile pentru al doilea semestru, pe fondul vanzarilor slabe si a competitiei acerbe, relateaza Forbes.
Oficialii Lexmark au anuntat luni ca se asteapta sa castige intre 62 si 67 de centi pe actiune, in al doilea trimestru din 2007. Aceasta suma se afla cu cel putin 20 de centi sub estimarile mai vechi, care prevedeau un castig intre 82 si 92 de centi.

Faptul ca industria jeturilor de cerneala se afla sub presiune nu reprezinta o noutate pentru nimeni. Insa situatia Lexmark depaseste cu mult tendinta generala de scadere. O viitoare revenire in forta a companiei este improbabila. Oficialii Lexmark vad viitorul si mai sumbru. Astfel, pentru al treilea trimestru, compania estimeaza ca actiunile vor aduce un profit intre zero si zece centi, fata de cei 81 de centi pe actiune, estimati initial.

Pe masura ce vasul Lexmark se scufunda, posibilitatea ca un fond de investitii private sau vreun rival sa ii sara in ajutor este aproape inexistenta. Bilantul financiar saracacios al companiei, combinat cu o usoara scadere a pietei fondurilor de investitii private nu il transforma pe Lexmark intr-o tinta ravnita de investitori.

Scaderea cu care se confrunta Lexmark nu este o noutate pentru companie. Din ianuarie pana in prezent, aceasta si-a pierdut 36% din valoare. La inceputul anului, o actiune Lexmark valora 73 de dolari, fata de cei 46 de dolari pentru care se vinde o actiune in prezent. Valoarea din ianuarie nici nu se apropia insa de maximul de 123 de dolari pe actiune, atins de Lexmark in luna mai, 2000. Totodata, valoarea actuala se apropie mai degraba de minimul istoric de 30 de dolari pe actiune, atins la sfarsitul anului 2000.

Principalul motiv pentru criza cu care se confrunta Lexmark este, pur si simplu, ca oamenii nu ii mai cumpara produsele. Majoritatea consumatorilor opteaza pentru produse similare, fabricate de rivalul Hewlett-Packard, sau oferite la preturi convenabile de catre diferiti distribuitori. Pentru a se mentine in competitie cu acestia, Lexmark si-a scazut drastic preturile de vanzare, micsorand si mai mult marginile profitului, si asa reduse.

Un alt motiv pentru scaderea afacerii este parteneriatul pe care Lexmark l-a incheiat cu producatorul de computere si imprimante Dell. Din 2002, Lexmark produce piese pentru imprimantele Dell. Slabele performante inregistrate de acesta din urma, in special in sectorul imprimantelor pe baza de jeturi de cerneala, a afectat negativ si profiturile Lexmark. Vanzarile proprii pentru imprimante cu jeturi ale Lexmark au crescut, de fapt, cu 30%. Castigul a fost insa compensat de pierderile aduse de parteneriatul cu Dell.

Lexmark se afla in pragul falimentului si va intampina rezistente mari pentru a-si putea reveni pe pozitii, anunta specialistii. Din cauza incasarilor slabe, compania va dispune de mai putin capital pentru investitii si cercetare. O varianta pentru iesirea din criza ar fi eficientizarea productiei si reducerea costurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri