Producatorul de microcipuri Intel a fost acuzat de Comisia Europeana ca a facut abuz de pozitia sa pe piata blocand accesul rivalului AMD la clienti, relateaza editia electronica a Washington Post
Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca gigantul producator de procesoare s-a angajat in actiuni anti-competitive pentru a zadarnici actiunile AMD (Advanced Micro Device). Comisia are dreptul de a amenda compania cu pana la 10 procente din venitul anual daca o gasesc vinovata de competitie neloiala.

Oficialii Comisiei Europene sunt de parere ca gigantul incearca “sa scoata AMD dupa piata”si acuza Intel ca a oferit anumite reduceri clientilor, ca aincurajat companiile sa intarzie sau sa anuleze produsele care contineau tehnologie AMD si ca a oferit produse la preturi sub costurile de productie.
“Daca opiniile preliminare sunt confirmate, Comisia ar putea cere Intel sa inceteze abuzul si ar putea impune o amenda.”, au declarat oficialii de Bruxelles.

Compania Intel are 10 zile la dispozitie pentru a raspunde obiectiilor formulate de executivul european si are dreptul de a cere o audiere in care sa se discute cazul. Compania este insa de parere ca acuzatiile de comportament ilegal se vor dovedi nefondate, deoarece nu a actionat in afata legii, iar comportamentul a fost in favoarea consumatorului. “Suntem increzatori ca piata microprocesoarelor functioneaza normal si ca actiunile Intel au fost legale, pro-competitive si in favoarea consumatorului.”, a declarat Bruce Sewell, avocatul companie.

Comisia Europeana investigheaza comportamentul Intel inca din anul 2001, cercetand plangerile din partea AMD si a producatorilor de computere care au spus ca producatorul a buzat de pozitia sa dominanta pentru a-si bloca rivalii producatori de cipuri compatibile cu software Microsoft. Cazul a fost destul de controversat in ultimii sase ani, dar Comisia a trebuit sa inceteze ancheta cand compania taiwaneza Via Technologies a renuntat la plangere. Din lipsa de probe s-a renunta si la cercetarea unei plangeri inaintata de AMD.

Microprocesoarele produse de Intel domina piata globala pentru desktop-uri care folosesc sistemele de operare ale companiei Microsoft.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri