Mai putin de 3% dintre companiile romanesti si-au externalizat departamentul IT, din cauza scepticismului fata de acest procedeu si din cauza ca marile companii de outsourcing nu sunt interesate de piata romaneasca de profil, a declarat directorul companiei Class IT, Bogdan Tudor.
"Piata de externalizare IT in Romania este inca foarte la inceput. Mai putin de 3% din companiile locale au ales aceasta modalitate de lucru in prezent, ceea ce este foarte putin. De fapt, acest lucru este dovedit si de interesul inexistent al companiilor cu prezenta in afara pentru piata locala de externalizare. Externalizarea IT in Romania inca inseamna in mare masura prestarea acestor servicii doar pentru clienti din afara Romaniei, cu resurse (angajati) locale, si doar exploatarea diferentei de salarii intre Statele Unite sau Vest si Romania", a declarat, citat de NewsIn, directorul Class IT, prima firma de outsourcing IT din Romania, infiintata in 2001.

Potrivit lui Tudor, cea mai dezvoltata piata din punct de vedere al outsourcing-ului IT o reprezinta Statele Unite ale Americii, unde peste 70% dintre companii au externalizat departamentul IT. In vestul Europei procentul este ceva mai moderat, undeva sub 50% dar chiar si asa diferenta este foarte mare comparativ cu Romania, a explicat Tudor.

"In 2001, in piata locala cuvantul externalizare era total necunoscut companiilor cu management autohton. Ne-am lovit si ne lovim in continuare de obisnuinta companiilor de a lucra asa cum au fost obisnuite", a explicat Bogdan Tudor. "Externalizare IT inseamna mai mult decat reduceri de costuri. Inseamna stabilitate si garantarea prestarii serviciilor la un nivel inalt de calitate conform unui contract strict. Inseamna folosirea unor specialisti de nivel inalt pentru efectuarea unor sarcini precise. Piata inca are o mare nevoie de un proces de comunicare a beneficiilor, ceea ce inseamna ca exista loc de crestere", potrivit lui Tudor.

El a precizat ca motorul pietei de externalizare a fost reprezentat de companiile ce externalizeaza (presteaza) servicii pentru firme din afara Romaniei, cu angajati romani, iar cresterea pe acest segment a fost exponentiala. "Legea lui Moore - fondatorul Intel, care a prezis ca puterea de calcul se va dubla la fiecare 18 luni - se aplica in piata de servicii de externalizare dedicate pietei locale, asistand din 2004 la o crestere continua si cred ca ritmul de dublare la 18 luni se va pastra in continuare", a mai spus Tudor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri