Grecia si Deutsche Telekom au ajuns la un acord in ceea ce priveste aspectele cheie ale vanzarii OTE, grupul german fiind gata sa cumpere un pachet de 3% de la guvern si sa numeasca directorul executiv, scrie presa greceasca, citata de Reuters, potrivit NewsIn.
Grecia este de multa vreme in cautarea unui investitor strategic pentru OTE pentru a ajuta la modernizarea si extinderea in Balcani si pentru a face fata intensificarii competitiei. Impotrivirea de a ceda conducerea companiei a mentinut insa investitorii la distanta. Statul grec detine in prezent o participatie de 28% in cadrul OTE.

Pe baza acodului, Deutsche Telekom va cumpara o participatie de 3% in cadrul OTE de la guvern si alte 2% din piata.

Alaturi de pachetul de 20% pe care a convenit sa il cumpere de la firma de investitii Marfin, Deutsche Telekom, cel mai mare grup de telefonie din Europa din punct de vedere al vanzarilor, va detine o participatie de 25% in cadrul OTE, potrivit cotidianelor economice Imerisia si Naftemporiki.

"Ambele parti vor detine cate 25% plus o actiune in cadrul OTE, partea germana urmand sa numeasca directorul executiv si partea greceasca presedintele", mai mentioneaza ziarele.

Luna trecuta, Deutsche Telekom a cumparat o participatie de 20% din OTE de la firma de investitii Marfin, la un pret de 26 euro/actiune, echivalent cu 2,5 miliarde euro. Pentru a-si majora participatia la peste 20%, Deutsche Telekom trebuie sa obtina acordul guvernului grec, potrivit legislatiei tarii.

Miercuri, reprezentanti ai ambelor parti au declarat pentru Reuters ca discutiile dintre guvern si compania germana pentru vanzarea unei participatii evolueaza bine, insa ca nu s-a ajuns inca la un acord.

"Continuam negocierile cu guvernul grec", a declarat miercuri un purtator de cuvant al Deutsche Telekom, Mark Nierwetberg. Acesta a refuzat sa ofere detalii, insa a precizat ca "atmosfera este constructiva".

Analistii considera ca si cu o majorare de numai 2-3%, Deutsche Telekom ar castiga un control semnificativ asupra managementului.

Grecia a anuntat ca intentioneaza sa vanda pana la 8% din OTE si sa imparta conducerea grupului, care desfasoara operatiuni in Romania, Bulgaria, Albania si Serbia.

Compania valoreaza in prezent 9,06 miliarde euro, ceea ce inseamna ca o participatie de 8% la pretul curent ar echivala cu 725 milioane euro. Sindicatele din cadrul OTE se opun afacerii, temandu-se de disponibilizari si de reduceri ale beneficiilor si au intrat de mai multe ori in greva.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri