Ambitiile Google pentru industria telefoanelor mobile au suferit o piedica, dupa ce compania care detine cel mai mare motor de cautare a anuntat ca este imposibil sa sa-l lanseze pana la sfarsitul acestui an.
Telefonul numit Gphone, creat de sistemul de operare Google cu un design inovator, a carui lansare a fost stabilita pentru a doua jumatate a anului, a fost amanata recent de Google pentru al patrulea trimestru.

Directorul platformei de telefoane mobile Google a declarat pentru Wall Street Journal ca dezvoltarea unui Gphone, care necesita implicarea producatorilor de telefoane precum si cea a operatorilor de telefonie mobila, a necesitat mai mult timp decat preconizasera. ”Aceasta este problema care a aparut in cazul in care suntem foarte aproape de lansare”, a declarat acesta. In noiembrie 2007, Google anunta o alianta cu 30 de parteneri care vor sa coopereze la design-ul telefonului care sa permita utilizatorilor un control mai mare asupra aparatului – in special pe tipurile de caracteristici bazate pe web pe care telefonul le ofera.

Google spera ca sistemul de operare pe care il construiesc – numit Android – va ajuta la ambitiile sale de a genera mai multe venituri din publicitatea de pe internet, deoarece mai multi oameni vor acesa internetul de pe telefoanele lor.

Dar producatorii de telefoane mobile si operatorii au de lucrat mai mult pentru ca dispozitivele lor sa fie compatibile cu noul sistem, acest proces necesita mai mult timp decat anticipasera.

China Mobile, compania cu cele mai multe abonamente in zona telefoniei mobile, aproximativ 400 de milioane de conturi, spera sa lansese sistemul Android in trimestrul al treilea, dar va amana aceasta lansare pana la sfarsitul anului sau chiar inceputul lui 2009.

De asemenea, partenerii Google din Europa anuntasera ca vor lansa aparatul la sfarsitul verii, o data care a fost contestata de unii ca fiind irealizabila. “Credem ca este mai potrivita o data de lansare din apropierea Craciunului” a declarat o sursa apropiata a unui operator de telefonie mobila european.

HTC, producatorul taiwanez de telefoane, care se asteapta a fi primul ce va lansa telefonul cu sistem Android, a refuzat sa comenteze. France-Telecom, care detine Orange, si care detine o intreaga divizie de dezvoltare si cercetare in Shanghai, dedicata exclusiv pentru dezvoltarea de servicii Android, a fost indisponibila pentru comentarii.

Google a dat partenerilor sai mai multe prototipuri de telefoane Android, dar ambii producatori si operatorii sunt strans legati de versiunea finala. Insa se asteapta a fi mai multe versiuni si de asemenea si diferite. Un prototip are un “touchscreen” similar cu cel al telefonului iPhone, precum si o tastatura culisanta si un sistem de navigare de tipul “trackball”, asemanator cu cel al telefonului BlackBerry.

In acelasi timp, Google, continua sa le ceara dezvoltatorilor de software, care vor face aplicatiile, sa permita proprietarilor de telefoane Android sa le downloadeze de pe internet. Android este cunoscut ca un sistem de operare “open source”, ceea ce inseamna ca orice dezvoltator care vrea sa faca un program functionabil, sa ofere posibilitatea de a se accesa sistemul de cod.

Google si alti parteneri, dezvoltatori care produc servicii pentru platforma Android, spera sa ajunga la un consens cu operatorii fata de veniturile provenite din serviciile web ale unui telefon Android, cum ar fi un anunt care apare alaturi de o pagina web sa fie impartit. Dar operatorii sunt prudenti in ceea ce priveste veniturile venite din orice serviciu ce se bazeaza pe transfer de date prin retelele lor.

In acelasi timp, companiile care nu s-au inscris pentru Android, cum ar fi Apple, care a lansat recent iPhone 3G, si Nokia, liderul mondial in smartphone-uri, au lansat platforme rivale pentru a mari veniturile provenite din servicii web de pe telefoanele mobile.

Multi dezvoltatori sunt in favoarea iPhone pentru asemanarea sistemului de operare cu cel al unui Apple Macintosh si are o cota pe piata americana de smartphone de 28%, in ciuda faptului ca a fost lansat cu un an in urma, informeaza publicatia online Times.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri