Calatorii ar putea plati vara viitoare cu aproape doua treimi mai putin ca sa trimita un mesaj de pe plaja sau ca sa navigheze pe internet dintr-un bar din strainatate, potrivit propunerilor de reglementare publicate, marti, de Comisia Europeana (CE).
Planurile comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, extinde reglementarile introduse in 2007 referitoare la scaderea costurilor serviciilor de roaming, efectuarea si primirea de convorbiri telefonice in si din strainatate.

Propunerile reprezinta ultima inclestare dintre oficialii de la Bruxelles si reprezentantii industriei de telecomunicatii, ai carei sefi, cum ar fi Vodafone, spun ca reglementarile Uniunii Europene (UE) ar putea, in cele din umra, duce la scumpirea aparaturii de telecomunicatii.

Operatorii spun ca tarifele de roaming scad deja si ca este nevoie de flexibilitate.

Comisia Europeana afirma ca ieftinirea serviciilor de roaming va determina oamenii sa faca mai multe convorbiri si sa foloseasca mai des serviciile de internet, ceea ce in timp va genera castiguri mai mari pentru firmele de telecomunicatii.

"Folosirea telefonului mobil in Uniunea Europeana nu ar trebui sa coste nejustificat mai mult decat acasa, indiferent daca dai telefon, trimiti un mesaj sau navighezi pe internet", a spus Reding.

Parlamentul European si statele membre ale UE vor lua decizia finala cu privire la noile reglementari, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2009.

"Trimiterea unui mesaj dintr-o tara straina este inca semnificativ mai scumpa si avem nevoie de o decizie politica prin care sa fixam limitele", spune presedintele de centru-dreapta al comitetului parlamentar european pentru telecomunicatii, Angelika Niebler.

"Consumatorii platesc de 10 ori mai mult decat pe piata interna, ca sa trimita un mesaj", atrage atentia presedintele socialist al comitetului parlamentar pentru piete interne, Arlene McCarthy.

Asociatia companiilor de telefonie mobila, care reprezinta operatori ca Telefonica, Orange si Vodafone, afirma ca, de la introducerea in 2007 a limitelor pentru tarifele de roaming, rata de folosire a acestora a crescut cu 11%, iar veniturile au scazut cu 26%.

Reglementarile ar urma sa fie revizuite in 2011, pentru a vedea in ce masura consuma

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri