Vanzarile de telefoane mobile din intreaga lume vor scadea anul viitor dupa ce a fost resimtita instabilitatea din economie care a afectat cererea consumatorilor din intreaga lume, anunta compania de cercetare Gartner.
“Ne asteptam ca vanzarile din 2009 sa arate o crestere de o singura cifra”, fata de cotele din 2008, a declarat analistul Gartner, Carolina Milanesi. Conditiile actuale de pe piata vor ramane o confruntare cel putin pentru prima jumatate a anului viitor, a declarat aceasta, citata de Wall Street Journal.

Cresterea din regiunea Asia-Pacific, care include forte economice precum China si India, este de asteptat sa se diminueze in trimestrul al patrulea al acestui an dupa ce declinul economic a influentat cheltuielile consumatorilor, a declarat firma de cercetare.

In trimestrul al treilea din 2008, aproape 309 milioane de telefoane mobile au fost vandute in intreaga lume, a anuntat Gartner, insemnand o crestere de 6% fata de anul precedent, dar o scadere considerabila fata de cresterea de la an la an de 16%, care a fost inregistrata in 2007. Vanzarile pentru inlocuirea a telefonului mobil au scazut dramatic, in timp ce utilizatorii de telefoane mobile aflati la prima cumparare au ramas activi, a anuntat Gartner.

Vanzarile in Japonia au scazut cu 28%, la 9,4 milioane de telefoane mobile, dupa ce consumatorii au aratat un interes scazut pentru actualizarea telefoanelor lor.

Piata din America de Nord a crescut cu 4,5% fata de anul trecut, la 47 milioane de telefoane, iar cresterea vanzarilor a fost influentata de smartphone-uri.

Vanzarile din Europa de Vest au cazut cu 7,8%, la 43,5 milioane de telefoane, fata de 47,2 milioane vandute anul trecut. Ciclul foarte lung de inlocuire a afectat piata si va continua sa o afecteze si in trimestrul al patrulea, mai anunta Gartner.

Pietele din Europa de Est au fost afectate de declinul economic in al treilea trimestru, desi piete emergente din Africa continua sa arate o crestere sanatoasa.

Producatorul finlandez de telefoane Nokia isi pastreaza pozitia de lider, vanzand 118 milioane de telefoane si o cota de piata de 38,2%. Totusi, gigantul din telefonia mobila a resimtit un declin in vanzarile de inlocuire din pietele mature si, de asemenea, a fost afectata de vanzarile slabe din pietele emergente.

Producatorul sud-coreean de telefoane mobile, Samsung Electronics, si-a mentinut pozitia a doua, vanzand 52,9 milioane de telefoane mobile pentru o cota de piata in trimestrul al treilea de 17,1%.

Sony Ericsson, companie mixta formata de Sony si Ericsson, a vandut 24,8 milioane de telefoane pentru o cota de piata de 8,1%. Compania continua sa sufere din cauza scaderilor din pietele dezvoltate si din cauza declinului din Europa, in timp ce Motorola a vandut 24,6 milioane de telefoane mobile, estimeaza Gartner, ducand la caderea cotei de piata a acesteia in trimestrul al treilea la 8% fata de 13%, cat era cu un an inainte.

In trimestrul al treilea, LG Electronics a inregistrat o cota de piata de 7,8%, si si-a intarit pozitia fata de anul trecut, cand avea 7%. Milanesi declara ca firma are o pozitie buna pentru trimestrul al patrulea dupa ce preturile companiei sunt potrivite pentru climatul economic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri