Macworld, expozitia anuala de IT a Apple ce are loc in San Francisco, se va deschide cu o serie de vesti proaste in acest an.
Printr-o decizie surprinzatoare, compania si-a socat fanii dupa ce a anuntat recent ca evenimentul din acest an va fi ultimul.

De asemenea, reprezentantii Apple au anuntat ca directorul executiv Steve Jobs ar putea sa nu fie prezent la discursul de deschidere, generand speculatii despre deteriorarea sanatatii sale dupa operatia de cancer pancreatic suferita in 2004, scrie Washington Post.

Totusi, unii analisti vad decizia lui Jobs ca parte a unui plan de succesiune.

Multi analisti spun ca transformarea Apple dintr-o companie de computere de nisa intr-un furnizor general de electronice ar putea fi un alt motiv din spatele deciziei de a face ultima aparitie la Macworld.

Totusi, cele mai multe zvonuri roiesc in jurul absentei de la conferinta Macworld a directorului executiv Steve Jobs. Unele speculau probleme legate de sanatatea lui Jobs, dar erau si cateva aparute inaintea evenimentului Macworld prin care Jobs preda stafeta unui executiv din interiorul Apple.

Macworld a fost mereu o perioada ocupata pentru jurnalistii IT care incercau sa extraga si sa analizeze zvonurile despre posibile noi produse. Nu mai exista un spectacol asemanator care sa aprinda un nivel similar de interes printre analisti, jurnalisti si consumatori de electronice, iar unii privesc anularea Macworld cu parere de rau. Acest ultim Macworld este diferit dupa ce majoritatea atentiei a fost focusata asupra lui Steve Jobs si decizia Apple de a oferi discursul de deschidere lui Phil Schiller. De aceea, multi specialisti din domeniu si-au pus aceasta problema si au enuntat cinci motive pentru care Jobs nu vrea sa prezinte ultima conferinta Macworld.

Motivul oficial al Apple, lipsa de fonduri

Apple a anuntat ca a avut loc o scadere constanta a investitiilor de la conferintele din ultimii ani, iar decizia companiei de a nu mai participa la Macworld poate avea doar motive financiare. Specialistii critica aceasta retragere deoarece expozitia traditioanala ar putea fi inlocuita de expozitia virtuala. Intel a facut-o deja si nu intelege de ce alte companii si alti organizatori de expozitii nu au urmat acest trend. De aceea motivele financiare sunt rezonabile, dar nu reprezinta un raspuns direct la intrebarea de ce Steve Jobs nu va fi prezent la deschidere.

Phil Schiller va deveni noul director executiv al Apple

Pentru Apple exista oportunitati de a introduce un nou director executiv, mai ales in momentul in care Steve Jobs a devenit “one man show” al Apple. Este clar faptul ca Apple a omis sa pregateasca urmatorul director executiv. Cea mai mare parte a imaginii companiei este bazata in continuare pe reputatia lui Job de creier al acesteia. Totusi, anuntarea plecarii lui Jobs de la conducerea Apple va avea impact asupra actiunilor, sustin analistii. Deja in presa au aparut cateva nume care vor prelua functia de director executiv. Totusi, potrivit speculatiilor din presa cea mai mare sansa o are Phil Schiller.

Unul din potentialii inlocuitori ar putea fi Tim Cook, numarul doi la Apple, care a intrat in companie la sfarsitul anilor '90 ca vice-presedinte al operatiunilor, inainte de a fi numit la conducerea diviziei Mac in 2004, si preluand rolul de director de operatiuni in 2005. Experienta Cook de gestionare a produselor pana la tranzactii si lansari de produse este o trasatura esentiala a capacitatii sale, si este bine-privit pentru cunostintele financiare si pentru puterea de patrundere in companie. Probabil succesorul evident al lui Jobs, lipsa de experienta in marketing si dezvoltarea a lui Cook ar putea fi in dezavantajul acestuia, si probabil ii lipsesc unele dintre trasaturile carismatice ale lui Jobs.

Schiller, in varsta de 48 de ani, a fost angajat de Apple in 1987, inainte de a ocupa o serie de posturi in companii tehnologice, precum Macromedia. El a revenit la Apple in 1997, la cateva luni dupa ce Steve Jobs s-a intors la conducerea companiei, de unde a supravegheat marketing-ul si lansarea unor produse importante Apple, cum ar fi iMac, iPod si iPhone. O figura placuta si binecunoscuta in cadrul Apple, Schiller este in conformitate cu cerintele companiei si este priceput. Totusi, lui ii lipseste experienta directa in dezvoltarea de produse, arie in care Jobs exceleaza.

De asemenea, acestuia ii mai lipseste binecunoscuta carisma. Britanicul Jonathan Ive este probabil a doua persoana ca importanta in cadrul Apple dupa Steve Jobs. Acesta este creatorul unor concepte extrem de bine privite cum ar fi design-ul pentru iMac si player-ul de muzica iPod. Scopurile si idealurile lui Ive sunt considerate foarte apropiate de cele ale lui Jobs si colaborarea celor doi la majoritatea noilor produse.

Fara indoiala, Ive este omul care ar putea continua viziunea lui Jobs si ar putea aduce un nivel similar de atractie din partea fidelilor Apple. Dar Ive este, de asemenea, renumit o persoana privata, preferand ca construiasca in loc sa vorbeasca si este indoielnic daca ar trebuie sa fie pregatit pentru preluarea a unor responsabilitati si roluri conferite de pozitia de director executiv.

Impactul lui Ron Johnson, ce ocupa functia de vice-presedinte pe segmentul de retail asupra Apple, nu poate fi exagerat. El a adus conceptul “experienta de vanzare Apple”, acumuland 20 de ani de cunostinte in business pentru a suporta dezvoltarea unui lant de magazine care sa predomine caracteristicile Apple. Lipsa de experienta in dezvoltare este probabil un mare inconvenient, dar fara indoiala Johnson are trasaturi pe care Apple le apreciaza.

Bill Campbell, senior director Apple, s-a alaturat board-ului in 1997, la putin timp dupa intoarcerea lui Steve Jobs. Experienta sa si calitatile de lider sunt remarcabile, si ar putea avea o pereche de maini sigure pentru companie. Totusi, Apple ar prefera un director executiv mult mai tanar si mai dinamic.

Starea de sanatate a lui Steve Jobs s-a inrautatit

Potrivit declaratiilor sefului grupului Apple, acesta a slabit masiv din cauza unui dezechilibru hormonal, iar acesta va urma un tratament si va ramane la carma companiei pe care o reprezinta.

Cotatia actiunilor Apple a urcat brusc dupa anunt, in conditiile in care cu cateva saptamani in urma se zvonea ca Steve Jobs ar putea suferi de cancer.

Primele zvonuri despre starea de sanatate a sefului grupului informatic au fost determinate de faptul ca aparuse foarte slabit in iunie, dupa care nu a mai castigat in greutate, iar Jobs fusese operat de cancer de pancreas in 2004.

"Dupa cum stiti multi dintre voi, am pierdut in greutate in 2008, iar motivul era un mister atat pentru mine, cat si pentru medici. Din fericire, dupa analize suplimentare, medicii cred ca au gasit o explicatie: un dezechilibru hormonal care mi-a "furat" proteinele de care are nevoie corpul meu, pentru o stare buna de sanatate", a explicat Jobs, intr-o scrisoare deschisa trimisa comunitatii Apple.

In cadrul unui comunicat separat, consiliul de administratie al companiei a declarat ca acorda sprijin integral sefului Apple pana cand acesta isi va reveni.

Steve Jobs va deveni “consilierul in tehnologie” al lui Barak Obama

Daca Steve Jobs va parasi functia de director executiv de la Apple, potrivit ultimelor zvonuri, noul presedinte american, Barack Obama, cauta o persoana pentru postul de “CTO” din administratia sa, si este cert ca acesta va cauta o persoana carismatica, populara si tanara pentru aceasta pozitie. Au aparut unele speculatii care aratau ca lui Jobs i-a fost inaintata aceasta oferta. Fara indoiala influenta lui Jobs in tehnologia globala va fi benefica pentru Obama, iar Jobs ar putea schimba directia tehnologiei din Statele Unite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri