Comisia Europeana (CE) a acuzat Microsoft ca obstructioneaza competitia prin includerea sistemului de navigare pe web Internet Explorer in pachetele Windows, acuzatie ce marcheaza cea mai recenta miscare dintr-o batalie indelungata si costisitoare cu compania de software, relateaza Reuters.
CE a ajuns la concluzia preliminara ca Microsoft, care controleaza trei sferturi din piata mondiala de sisteme de navigare pe internet, a impiedicat intrarea in competitie a unor sisteme concurente si a incalcat reglementarile Uniunii Europene (UE), abuzand de pozitia sa dominanta, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Comisiei Europene au adaugat ca Microsoft are la dispozitie opt saptamani ca sa raspunda listei de acuzatii ce a fost trimisa companiei si care ameninta sa amendeze gigantul american de software, daca descoperirile preliminare se confirma.

Microsoft a platit Comisiei amenzi ce depasesc 1 miliard de dolari.

CE “aduce dovezi si schiteaza concluzia preliminara ca interconectarea sistemului de navigare Internet Explorer de sistemele de operare Windows dauneaza competitiei intre sistemele de navigare pe internet, submineaza inovarea produselor si, in cele din urma, reduce posibilitatile de alegere ale consumatorului”, potrivit comunicatului bratului executiv al Uniunii Europene.

“In cazul in care concluziile preliminare se confirma, Comisia poate impune o amenda Microsoft, poate cere companiei sa inceteze abuzul si sa impuna remedii care ar restabili posibilitatile de alegere autentica pentru clienti si sprijini competitia din punctul de vedere al meritelor reale”, avertizeaza CE.

Microsoft si Uniunea Europeana s-au angajat de ani de zile intr-o disputa din cauza problemelor de
competitie, iar firma americana a fost amendata de mai multe ori, ca urmare a acuzatiilor ca abuzeaza de faptul ca domina 95% din piata sistemelor de calculatoare personale, prin intermediul programului omniprezent Windows.

“Acest caz are legatura cu viitorul, cu pastrarea unui internet deschis si dinamic”, a spus Thomas Vinje, avocat al Clifford Chance, care reprezinta ECIS, o organizatie non-profit ce promoveaza conditiile de piata in sectorul tehnologic.

“Microsoft a ajuns sa fie omniprezent cu sistemul Internet Explorer. Aceasta omniprezenta dauneaza competitiei si favorizeaza monopolurile Microsoft in feluri care nu au nicio legatura cu meritele produselor Microsoft”, a adaugat avocatul de la Clifford Chance.

Microsoft, pe de alta parte, anunta intr-un comunicat separat ca studiaza punctele de vedere ale Comisiei Europene si ca nu exclude posibilitatea de a cere o audiere formala.

Comunicatul citeaza, de asemenea, CE ca afirmand ca masurile instituite in 2002 de tribunale americane dupa proceduri antitrust nu legalizeaza legarea sistemelor Windows-Explorer.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri