Vanzarile de PC-uri vor scadea cu 8% la nivel global in prima jumatate a lui 2009, dar se vor imbunatati treptat cu o crestere mica din trimestrul al patrulea, rezultand o scadere anuala de 4,5%, a anuntat compania de cercetare IDC.
Previziunea este mult mai intunecata decat cea anterioara facuta de IDC, la sfarsitul lunii decembrie. Atunci, compania de cercetare a preconizat ca vanzarile de PC-uri vor creste cu 3,8%, in 2009.

Potrivit datelor IDC privind piata de PC-uri, vanzarile au scazut cu 1,9% in trimestrul al patrulea din 2008 dupa aproape cinci ani de crestere neintrerupta de doua cifre.

La inceputul saptamanii trecute, o alta companie de cercetare, Gartner, a emis o previziune mai aspra asupra industriei de PC-uri, anuntand ca vanzarile de PC vor intampina in 2009 cea mai severa scadere, de 11,9%.

“Cu toate acestea, exista un numar de motive pentru care piata de PC-uri nu va fi cu mult mai dificila in actualul mediu economic decat a fost in recesiunea din 2001, desi mediul economic din prezent este mult mai dur”, a declarat acesta.

“Politica de preturi va deveni mult mai agresiva si va urma o consolidare, insa industria de PC-uri nu va suferi in aceasta perioada precum segmentul financiar sau cel auto”, a mai adaugat acesta.

In prezent, PC-urile sunt mult mai importante si costa cu jumatate mai putin fata de anul 2000, iar preturile continua sa scada rapid, facand PC-urile mult mai accesibile si mai putin de sacrificat in vremurile dure, a anuntat IDC.

De asemenea, piata de PC-uri din prezent este coordonata de inlocuiri decat in mod obisnuit. O mare parte din sistemele existente vor trebui inlocuite curand, a anuntat IDC, adaugand ca laptop-urile reprezinta jumatate din cota de piata a PC-urilor, care de obicei au o durata de utilizare mai scurta decat a desktop-urilor.

Vanzarile de PC-uri la nivel global vor totaliza 282 milioane de unitati in 2009, in scadere fata de 295,2 milioane in 2008. Cresterea somajului si scaderea cheltuielilor consumatorilor vor fi principalii factori ai declinului in vanzarile de PC-uri din 2009, a declarat David Daoud, cercetator IDC.

Consumatorii vor suspenda cumpararea de PC-uri pana in 2010, cand vor avea venituri mai bune, acest lucru ar putea ajuta vanzarile de PC-uri sa creasca din nou, a declarat Daoud. Este de asteptat ca vanzarile de PC-uri sa creasca la 300,9 milioane in 2010.

Vanzarile de netbook-uri au totalizat 10 milioane de unitati in 2008, iar valoarea s-ar putea dubla in 2009, a anuntat IDC. Piata de netbook-uri a cunoscut rate de crestere datorita dimensiunilor reduse pentru ecrane si tastatura cand aceste terminale au inceput sa apara in 2007, dar dupa ce producatori precum Asustek, Hewlett-Packard si Dell au lansat modele mult mai personalizate.

Netbook-urile vor continua sa fie o parte importanta din vanzarile de laptop-uri in urmatorii ani, a adaugat Daoud. Chiar daca este de asteptat ca vanzarile totale de PC-uri sa scada, vanzarile de laptop-uri vor continua sa creasca, a declarat Daoud. Vanzarile de laptop-uri la nivel global vor totaliza 148,6 milioane in 2009, o usoara crestere comparativ cu 142,6 milioane de unitati vandute in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri