Companiile de cercetare Gartner si Forrester au revizuit estimarile pentru acest an legate de cheltuielile din IT si au anuntat ca acestea vor scadea in 2009 din cauza adancirii neasteptate a recesiunii.
Gartner a anuntat ca declinul va fi mai mare decat scaderea din 2001, iar vanzarile de hardware, PC-uri si servere vor fi lovite cel mai puternic, dar toate categoriile tehnologice vor fi afectate.

Compania de cercetare estimeaza pentru 2009 o scadere de 3,8% a cheltuielilor globale pentru IT. In octombrie, Gartner anunta ca in industria IT consumul va creste cu 2,3% in 2009, iar in luna februarie (n.r. - a.c.), anunt ca se asteapta la un avans de 0,5% al cheltuielilor.

De asemenea, Forrester a revizuit previziunile pentru achizitiile de bunuri si servicii IT facute de guvernul si companiile americane in 2009, anuntand ca acestea vor scadea cu 3,1%. Anterior, Forrester preconiza o crestere a cheltuielilor in IT cu 1,6% in 2009.

Forrester se asteapta ca toate sectoarele de tehnologie sa resimta un declin cu exceptia outsourcing-ului.

Ambele estimari indica faptul ca sumele cheltuite in IT vor fi afectate mai tare decat in criza anterioara din IT, cand cheltuielile la nivel mondial au scazut cu 2,1%.

“Companiilor de IT din intreaga lumea le-a fost cerut sa reduca bugetele, iar consumatorii au renuntat la cheltuielile totale”, a declarat Richard Gordon, vice-presedinte Gartner.

Gartner estimeaza ca toate cele patru sectoare-cheie (hardware, software, servere si telecomunicatii) au resimtit o revizuire in jos, doar cheltuielile din segmentul software ar putea resimti o crestere de 0,3%.

Gartner a anuntat ca vanzarile de hardware vor scadea cu 14,9%, vanzarile de servicii IT - cu 1,7%, iar cele de telecomunicatii vor scadea cu 2,9%.

Pentru 2009, Forrester a estimat un declin de 6,7% pentru vanzarile de computere si echipamente periferice, 7,7% pentru echipamentele de telecomunicatii, 0,4% pentru vanzarile de soft-uri, o scadere de 1,9% a vanzarilor de servicii de consultanta si o crestere de 2,1% pentru outsourcing-ul IT.

“Cumpararea de echipamente pentru computere va continua sa suporte greul reducerilor in investitiile IT, dar, de asemenea, si vanzarile de echipamente de retea, licentele software si servicii de consultanta IT vor scadea”, a declarat Andrew Bartels din cadrul Forrester.

Forrester a anuntat ca piata isi va reveni in 2010, cand vanzarile de computere si periferice vor creste cu 8,8%, vanzarile de echipamente de comunicatii - cu 4,8%, vanzarile de soft-uri - cu 6,3%, iar vanzarile serviciilor de consultanta si outsourcing IT vor creste cu 7,4% si respectiv 6,5%.

Potrivit Forrester, criza financiara a afectat puternic profiturile companiilor IT.

“In mai multe exemple, cel mai intalnit factor care a lovit piata IT nu a fost recesiunea, ci prabusirea sistemului financiar”, a scris Bartels in raport. “Companiile mici si mijlocii au fost impiedicate sa acceseze pietele de credit, chiar daca acestea aveau in continuare acces la imprumuturile bancare sau obligatiunile bancare catre care au platit dobanzi impresionante”, a mai adaugat acesta.

Bartels a adaugat ca in urma acestei probleme companiile au raspuns prin aplicarea modului de economisire a banilor, cu reduceri dramatice in toate formele de capital. De cand multe bunuri IT sunt in bugetul capital, pietele au luat forma unei cote disproportionate a colapsului de investitie capitala”, a mai declarat Bartels.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri