Companiile din industria IT dezaproba introducerea impozitului forfetar si nedeductibilitatea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile cu combustibilul, in ce priveste parcul auto si considera ca aceste masuri vor conduce, printre altele, la falimentul unor firme din piata de profil.
"In industria pe care o reprezentam, datorita competitiei, marginile de profit sunt foarte mici, iar profiturile sunt, de regula, sub 2%. In consecinta, in situatia aplicarii cotei de 0,5% din cifra de afaceri, impozitul pe profit efectiv va fi nu 16%, ci 30-40%", releva comunicatul Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Telecomunicatiilor (APDETIC).

Mai mult, avand in vedere scaderea prognozata a vanzarilor pentru 2009, de 20-25% (apreciere optimista), impozitul de 0,5% poate insemna pentru unii intreprinzatori faliment sau reducerea drastica a activitatii, necesitate impusa pentru a face fata impozitului, iar nu realmente conditiilor pietei. Aceasta va conduce la reducerea bazei de impozitare, potrivit comunicatului transmis de companiile din industria IT.

Asociatia IT, care totalizeaza 80% din piata de IT din Romania, considera ca urmarile acestui fel de impozit, inexistent pentru firmele medii si mari in Europa, vor fi reducerea activitatii, cu diminuarea TVA incasat, reducerea locurilor de munca si, esential, scumpirea produselor.

De asemenea, vor fi favorizate firmele localizate in afara teritoriului, ce vor livra direct din afara tarii, acestea neavand apasarea impozitului pe cifra de afaceri, in timp ce persoanele angajate in distributie IT isi vor pierde locul de munca, iar impozitul pe profit, platit pana acum, va disparea in fapt.

In ceea ce priveste nedeductibilitatea unor cheltuieli cu parcul auto, APDETIC considera ca firmele de import si distributie, precum si cele ce au si activitate de service vor fi in imposibilitate de a se dezvolta si in imposibilitate practica de a face distributie, adica de a-si realiza activitati inerente si absolut necesare obiectului de activitate.

"Livrarea marfurilor la sediul beneficiarului si activitatea in teren a vanzatorilor si a consultantilor contribuie la cresterea cifrei lor de afaceri si, deci, la profit. Masura absurda de a hotari ca numai firmele de transport si taxi isi pot deduce cheltuielile cu activitatile specifice va conduce la crearea unei economii arbitrare, care intotdeauna diminueaza incasarile din impozite si reduce locurile de munca", potrivit APDETIC.

Ordonanta de Urgenta de rectificare bugetara stipuleaza ca firmele isi vor putea deduce taxa pe valoare adaugata (TVA) la autoturismele folosite pentru transportul de persoane, doar daca acestea vor fi utilizate in interes de serviciu.

Asociatia de IT solicita, intr-o scrisoare deschisa, ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, sa analizeze consecintele negative, atat pentru economie si industria IT, in general, cat si pentru bugetul de stat, in special, a masurilor de politica fiscala preconizate – cresterea economiei subterane, reducerea activitatii societatilor sau chiar inchiderea acestora, reducerea locurilor de munca, scaderea bazei de impozitare in general – si, in consecinta, sa adapteze propunerile legislative realitatilor pietei romanesti.

Membrii APDETIC reprezinta 80% din piata de IT din Romania, printre acestia numarandu-se Asesoft Distribution, Canon CEE G.M.B.H, CG&GC Intelligent Technology, Complet Electro Serv (Altex), Flamingo Computers, Fujitsu Siemens Computers, Hewlett-Packard Romania, IBM Romania, Intel Romania, K Tech Electronics, Omnilogic, Panasonic Romania, Proca Romania, R.H.S. Company, SCOP Computers, Tornado Sistems sau Xerox Romania.

Potrivit actului normativ criticat de companiile din industria IT , firmele care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 52.000 lei (circa 12.000 euro) vor plati un impozit minim in acest an 1.467 lei (341 euro), sau 183,3 lei lunar, incepand cu 1 mai, urmand ca in 2010 impozitul minim datorat statului sa fie de 2.200 lei (putin peste 500 euro).

Noua grila prevede ca firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 52.001 si 215.000 lei (50.000 euro) sa plateasca un impozit minim in acest an de 2.867 lei si de 4.300 lei (1.000 euro) in 2010. Totodata, societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri curpinsa intre 215.001 si 430.000 lei (100.000 euro) vor achita 4.333 lei in acest an si cate 6.500 lei incepand de anul viitor.

Astfel, intreprinzatorii care inregistreaza afaceri curpinse intre 430.001 - 4,3 milioane lei (1 milion euro) vor plati un impozit de 5.733 lei in 2009 (si 8.600 lei in 2010), cei care inregistreaza cifre de afaceri intre 4.300.001 - 21.500.000 lei (5 milioane euro) vor plati impozit de 7.333 lei (11.000 lei in 2010).

Firmele care au avut o cifra de afaceri intre 21.500.001 - 129.000.000 lei (30 milioane euro) vor achita la sfarsitul anului 14.667 lei (22.000 lei in 2010), in timp ce societatile care inregistreaza o cifra de afaceri de peste 129 milioane lei vor achita statului pentru anul 2009 un impozit forfetar de 28.667 lei, respectiv cate 43.000 lei incepand de anul viitor.

Masurile financiar-fiscale aprobate de Guvern, discutate de cititorii Wall-Street: “Impozitar forfetar o sa omoare firmele mici”, “Eu cred ca domnul Pogea doreste mult sa introduca munca la negru , daca firmele mici inchid omul de rand este obligat sa lucreze la negru”, "Avem 3 solutii: 1. Fuzionam 10 PFA, platim impozit la comun, Pogea nu mai vede nimic! 2. Greva fiscala! La penalitati de 0,1% pe zi, la 365 zile, penalitati 36,5% pe an. Prefer sa rulez banii si sa nu dau nimic timp de patru ani. 3. La tribunal”.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri