Site-ul de licitatii online eBay a anuntat ca vrea sa vanda compania de apeluri telefonice prin Internet Skype printr-o oferta publica initiala (IPO), in prima jumatate a anului viitor, scrie Wall Street Journal.
La patru ani dupa ce a platit 3,1 miliarde dolari pentru Skype, eBay recunoaste ca va vinde noua tehnologie pentru a creste principala afacere legata de licitatii.

Analistii au declarat ca aceasta miscare deschide usa cumparatorilor de actiuni pentru a interveni in cererile companiei.

eBay ofera posibilitatea creatorilor Skype, miliardarii danezi Janus Friis si Niklas Zennstrom, sa rascumpere compania. Cei doi, alaturi de grupuri de investitii printre care si Warburg Pincus, incearca sa recupereze compania pe care au fondat-o.

John Donahoe, directorul executiv al eBay, a declarat ca "Skype este o buna companie de sine statatoare, cu principii puternice intr-un moment de crestere. Dar este clar ca Skype are sinergii limitate cu eBay. Credem ca operarea Skype ca o companie tranzactionata de sine statatoare este cea mai buna metoda de maximizare a potentialului sau”, a declarat Donahoe.

Planurile eBay sunt salutate de investitori, dupa ce actiunile au crescut cu 56 de centi sau 3,9% pe bursele de pe Wall Street.

Skype a revolutionat piata apelurilor telefonice si a dat o lovitura companiilor traditionale de telefonie cand a lansat soft-ul sau, care ofera apeluri gratuite sau la preturi foarte mici prin intermediul Internetului. Dupa doi ani de crestere semnificativa, compania a fost preluata de eBay.

Anul trecut, Skype a generat venituri de 551 milioane dolari, in crestere cu 44% fata de 2007. Baza sa de utilizatori a crescut cu 47% fata de 2007 si a ajuns la 405 milioane.

Recenta lansare a Skype pentru iPhone a primit un raspuns pozitiv din partea pietei. Mai mult de un milion de utilizatori au descarcat soft-ul in primele 36 de ore de la lansare.

Zennstrom si Friis au folosit banii obtinuti din vanzare pentru a crea un capital de risc si ulterior au devenit investitori la site-ul de clipuri Joost.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri