Cosmote, Telemobil si RCS&RDS vor fi obligati sa practice tarife de interconectare mai mici de la 1 mai 2009, conform deciziilor adoptate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
"Am semnat si trimis astazi operatorilor deciziile individuale privind desemnarea tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila din Romania drept furnizori cu putere semnificativa pe piata de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele. Prin aceste decizii am reglementat pentru prima oara tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, care vor fi obligati sa practice tarife de interconectare mai mici de la 1 mai 2009", a spus Catalin Marinescu.

Conform deciziilor adoptate, nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange si Vodafone, pe baza modelului de calculatie elaborat in anii 2004-2006, se mentine la 5,03 eurocenti/minut.

In ceea ce priveste Cosmote si Telemobil, acestia vor practica de la 1 mai 2009 un tarif mediu de interconectare de maxim 6,4 eurocenti/minut, de la 1 ianuarie 2010 un tarif de 5,67 eurocenti/minut, iar de la 1 iulie 2010 un tarif de 5,03 eurocenti/minut.

RCS&RDS va avea un tarif mediu de maxim 7,21 eurocenti de la 1 mai 2009, de 6,4 eurocenti de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 iulie 2010 de 5,67 eurocenti/minut. Aceste plafoane se vor pastra pana la elaborarea de catre Autoritate a unui nou model de calcul prin care se vor stabili tarife simetrice pentru toti operatorii de telefonie mobila, pe baza costurilor unui operator ipotetic eficient.

"Prin impunerea acestor tarife de interconectare ne asiguram ca utilizatorii romani beneficiaza de tarife convenabile pentru apeluri in afara retelei lor. In absenta reglementarii, tarifele pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile pot fi stabilite la un nivel excesiv si ineficient, deoarece concurenta dintre furnizorii de telefonie mobila ii determina pe fiecare dintre acestia sa maximizeze beneficiile propriilor utilizatori finali, in detrimentul utilizatorilor altor retele, care sunt nevoiti sa suporte un nivel al tarifelor mai ridicat pentru apelurile terminate in reteaua respectiva", a adaugat presedintele ANCOM.

De asemenea, in afara obligatiei de orientare pe costuri a tarifelor, ANCOM extinde si celelalte obligatii la toti cei cinci operatori. Se adauga, pentru toti operatorii, obligatia de a publica o oferta de referinta pentru interconectare, obligatie pe care RCS&RDS va trebui sa o indeplineasca pana la 1 ianuarie 2010.

Astfel, toti cei cinci operatori vor avea urmatoarele obligatii: transparenta (publicarea unei oferte de referinta pentru interconectare), nediscriminare, controlul tarifelor prin fundamentare in functie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor aprobat de autoritate, obligatia de furnizare a unor servicii si de acordare a accesului la anumite facilitati.

In luna martie, Comisia Europeana a salutat printr-o scrisoare decizia autoritatii de reglementare din Romania de a reduce tarifele de interconectare pentru operatorii mobili in conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei. Comisia a solicitat, de asemenea, ca autoritatea sa alinieze tarifele de terminare a apelurilor mobile percepute de operatorii de telefonie mobila care se situeaza pe locurile trei si patru pe piata din Romania la cele autorizate pentru primii doi cei mai mari operatori. Scrisoarea Comisiei a recunoscut scaderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (5,03 eurocenti pe minut) si a indicat ca, in absenta unor diferente obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui sa se aplice, de asemenea, celorlalti operatori, cat mai repede posibil.

ANCOM a analizat observatiile Comisiei Europene si considera ca stabilirea unei pante de ajustare de 14 luni pana la atingerea simetriei tarifelor de terminare (5,03 eurocenti/minut) pentru cei doi operatori, Cosmote si Telemobil, este o masura necesara si proportionala, care conduce la indeplinirea obiectivelor reglementarii si, in acelasi timp, permite operatorilor ajustarea planurilor de afaceri intr-un interval de timp rezonabil, avand in vedere atat realitatile din piata romaneasca, cat si practica, doctrina si tendintele de reglementare la nivel european.

ANCOM considera ca aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproportionata, incalcand principiul predictibilitatii, dar si principiile proportionalitatii si a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, avand in vedere ca ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone si Orange s-a facut progresiv, intr-o perioada de 5 ani si 9 luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri