O companie de investitii din Rusia a oferit la sfarsitul saptamanii trecute 200 de milioane de dolari pentru o participatie de 2% in reteaua sociala Facebook.
Oferta venita din partea Digital Sky Technologies a evaluat Facebook la aproximativ 10 miliarde dolari, ceea ce depaseste evaluarea analistilor, dupa ce site-ul a inceput sa piarda utilizatori in fata noilor rivali ca Twitter.

Compania Digital Sky Technologies, care este controlata de omul de afaceri rus Yuri Milner, doreste sa cumpere actiuni Facebook in valoare de pana la 150 milioane dolari de la investitori.

Compania de investitii detinuta de Yuri Milner deja detine o participatie la cel mai popular site din Rusia, Mail.ru, si recent a achizitionat importante companii de Internet din Europa de Est.

Potrivit Wall Street Journal, grupul de investitii Digital Sky Technologies vrea sa investeasca 200 de milioane de dolari pentru o parte din actiunile preferentiale, evaluate la 10 miliarde dolari, si 150 de milioane dolari pentru actiuni ordinare, ce evalueaza compania la 6,5 miliarde dolari.

Purtatorul de cuvant al Facebook, Brandee Barker, a declarat ca “Facebook este o companie privata, iar datorita politicii sale, compania nu poate oferi detalii legate de planurile noastre financiare sau comentarii legate de zvonurile si speculatiile aparute in presa”.

In 2007, Microsoft a investit 250 milioane dolari in Facebook, plasand o valoare de 15 miliarde dolari pentru companie in urma actiunilor preferentiale. Actiunile preferentiale sunt mai scumpe decat actiunile comune deoarece ofera detinatorilor dreptul de a primi dividende inaintea altor investitori. Facebook a primit ulterior o investitie de 60 milioane dolari din partea miliardarului chinez Li Ka-shing si 10 milioane dolari de la compania European Founders detinuta de fratii Samwer.

Daca Facebook va accepta oferta va fi pentru prima data cand accepta o finantare importanta, dupa ce Microsoft a cumparat o participatie de 1,6% in 2007.

Aceasta lasa sa se inteleaga ca Milner cere un loc in board-ul Facebook ca parte a tranzactiei. Cererea ar putea duce la neindeplinirea tranzactiei, dupa ce Mark Zuckerberg, fondatorul si CEO-ul Facebook, a anuntat ca nu doreste sa renunte la niciun loc din conducerea companiei.

Alte stiri anuntau ca angajatii si alte persoane care detineau actiuni comune la Facebook le-au vandut recent pe o piata privata la preturi ce evaluau compania la patru miliarde dolari.

Facebook a anuntat ca nu are nevoie de finantare pentru a functiona si se asteapta sa genereze venituri de 500 milioane dolari in acest an. Anul trecut, compania a inregistrat venituri importante pentru a cumpara Twitter pentru 500 milioane dolari, din care 100 milioane erau in numerar.

In ultimele luni au aparut zvonuri potrivit carora Facebook are nevoie de finantari. Saptamana trecuta, Zuckerberg a declarat ca “in cazul in care vor fi investitii care sa se incadreze in termeni impusi de noi, le vom lua in considerare dintr-un singur motiv - pentru a avea mai multa siguranta in ceea ce vrem sa facem in viitor”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri