Veniturile inregistrate, in 2008, din servicii de comunicatii electronice au depasit valoarea de 4,5 miliarde euro, in crestere cu 7,2% fata de anul precedent, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prezentat de autoritate.
“Conform datelor preliminare, veniturile inregistrate anul trecut din servicii de comunicatii electronice au depasit valoarea de 4,5 miliarde euro, in crestere cu 7,2% fata de anul precedent, insa, daca am elimina influenta fluctuatiei cursului de schimb, cresterea reala in moneda nationala ar fi de 9,7%. Estimam ca, in anul 2009, ratele de crestere ale serviciilor de comunicatii vor fi mai mici decat in anii anteriori, fiind bazate in principal pe intensificarea utilizarii serviciilor de ultima generatie si mai putin pe atragerea de clienti noi”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, informeaza NewsIn.

In ceea ce priveste sectorul serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, acesta a inregistrat, la sfarsitul anului trecut, 5,65 milioane de abonati, cu aproximativ 7,7% mai multi decat la sfarsitul anului 2007, potrivit raportului Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare.

Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale a inregistrat, anul trecut, ca si in anii precedenti, un trend pozitiv, ajungand la 77%, cresterea fata de anul 2007 fiind de 5,5 puncte procentuale, potrivit datelor ANCOM.

Conform datelor raportate autoritatii, numarul de abonati la serviciile furnizate prin retele satelit de tip DTH a crescut cu aproximativ 27%, ajungand la peste doua milioane de abonati, in timp ce numarul de abonati la serviciile furnizate prin intermediul tehnologiei IP a crescut cu 33%. Numarul de conexiuni pe suport de cablu a inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului 2007, de aproximativ 1,4%.

De asemenea, abonatii pe suport de cablu detin in continuare cea mai mare pondere in numarul total de abonati (62%), in scadere fata de cota detinuta la 31 decembrie 2007 (de 68%), in timp ce abonatii prin retele satelit de tip DTH (direct-to-home) reprezinta 38% din total, in crestere cu 6 puncte procentuale fata de anul 2007.

In raportul autoritatii se mai mentioneaza ca abonatii serviciilor furnizate prin tehnologie IP detin o cota redusa din total, in special datorita faptului ca serviciul are un caracter exclusivist atat din punct de vedere al calitatii, dar si al ariei de furnizare care este limitata doar la nivelul municipiului Bucuresti si Voluntari-Ilfov.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri