Browser-ul de Internet Mozilla Firefox 3.5 a spart cota de 2% in timpul week-end-ului, depasind pentru prima data browser-ul Chrome lansat de Google.

Totusi, chiar daca versiunea noua de la Mozilla pare a fi pe val, Firefox a pierdut in ultimele luni din cota de piata.

Microsoft se confrunta cu o situatie similara, Internet Explorer 8 castigand o cota mica de piata, insa nu destul de rapid.

In ultimele luni, in industria online au avut loc actualizari ale mai multor versiuni de browsere web. Apple a introdus unul dintre cele mai rapide browsere web disponibile cu JavaScript, Microsoft a actualizat versiunea IE7 cu una mult mai performanta - IE8, iar Mozilla lansat o noua generatie a Firefox, versiunea 3.5.

Desi este prematur pentru a concluziona daca noile versiuni vor schimba ierarhia, analistii furnizeaza deja tendinte din piata browser-elor in prima jumatate a anului.

Potrivit datelor publicate de Net Applications, Internet Explorer de la Microsoft raporteaza zilnic o cota de piata medie de 65,64% in luna iunie, in scadere fata de 68,15% la sfarsitul lui 2008.

Firefox se afla pe a doua pozitie cu o cota de 22,14%, in crestere fata de 21,34%, Safari - cu 9,01%, in crestere de la 7,93% si Chrome - cu 2,01%, in avans fata de 1,04%.

Totusi, in ultimele saptamani, Firefox a pierdut din interesul utilizatorilor, iar cota de piata a crescut usor, potrivit Net Applications. In ultimele 60 de zile, cota de piata a Firefox a fost de 22,27%.

Internet Explorer este relativ stabil in termenii cotei de piata din ultimele trei luni, indicand ca IE8 a indeplinit exact ce Microsoft si-a propus, sa castige timp pentru a pregati lansarea unui nou browser.

In timp ce IE a pierdut mai mult de doua puncte procentuale din cota de piata in prima jumatate a anului, pierderile par sa scada si media cotei de piata a ramas de 65,6% in ultimele 90 de zile, potrivit Net Applications.

Firefox 3.5 a depasit cota de 2% pentru prima data la data de 3 iulie. Versiunea 3.0.x a scazut la 19,31% in aceeasi zi, fata de 21,38% cat era cu o saptamana inainte, ceea ce indica faptul ca utilizatorii Firefox 3.0 isi actualizeaza greu browserele, iar Mozilla nu castiga sau pierde prea multa cota de piata din acest proces.

Chrome se afla aproape de cota de 2%, in spatele Firefox 3.5, ceea ce inseamna ca Google aproape si-a dublat cota de piata in prima jumatate a anului. Aceasta cota mai indica faptul ca Chrome are intre 15 si 20 milioane utilizatori. Safari a inregistrat o cota de piata record de 12,15% la data de 4 iulie, in crestere fata de ultima saptamana, cand era 10,13%. Safari 4 acumuleaza acum mai mult de jumatate din utilizatorii de browserele Safari folosite cu o cota de piata de 6,87%.

Atat Safari, cat si Chrome sunt cele mai active browser-e in termenii extinderii cotei de piata, potrivit datelor Net Applications.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri